Срещата за ядрено разоръжаване на ООН завърши с провал, след

...
Срещата за ядрено разоръжаване на ООН завърши с провал, след
Коментари Харесай

Заради АЕЦ „Запорожие“ Русия блокира документа за ядрено разоръжаване на ООН

Срещата за нуклеарно разоръжаване на Организация на обединените нации приключи с неуспех, откакто Русия отхвърли да одобри окончателния план на Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия (ДНЯО). Страната се е възпротивила на клаузи, свързани с контрола на украинските електроцентрали – по-слециално на Запорожката, която тя окупира още през март.

Неуспехът да се реализира единодушие по контракта е последният удар върху очакванията за поддържане на режим на надзор върху нуклеарните въоръжения.

Договорът за неразпространение на нуклеарно оръжие се преразглежда на всеки пет години от подписалите го 191 страни. Той има за цел да насърчи цялостното разоръжаване и съдействието в мирното потребление на нуклеарната сила.

Тази година по него се водиха договаряния в продължение на четири седмици, а заключителната сесия бе забавена с няколко часа поради ескалация на дебатите и импортирани на финалната права промени. Те пристигнаха в отговор на новините от предходните дни за изключителното изключване на АЕЦ „ Запорожие “ от електрическата мрежа, основало сериозна заплаха от нуклеарна повреда.

В параграфа се акцентира: „ първостепенното значение на обезпечаването на надзор от страна на способените органи на Украйна върху нуклеарните уреди … като атомната електроцентрала „ Запорожие “.

Според представителя на Москва Игор Вишневецки текстът на документа е бил политизиран и небалансиран. 

Руската делегация единствена се разгласи срещу, само че упрекна Украйна и нейните „ бранители “ за неуспеха на конференцията, наричайки договарянията „ едностранна игра “. След изявлението си представителите на Москва напуснаха залата.

Сякаш направихме филм този месец, само че нямаме финалната картина “, разяснява ръководителят на конференцията на Организация на обединените нации Густаво Злаувинен късно нощес.

От Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия обявиха, че неналичието на дейности е непростима във време на нараснал риск. „ Този резултат е извънредно лекомислен и е цялостна абдикация от отговорност пред лицето на недопустимо рискова световна обстановка “, сподели изпълнителният шеф на организацията Беатрис Фин.

„ По-големият извод за мен е какъв брой широкообхватно е станало въздействието на войната на Русия в Украйна “, акцентира от своя страна Сара Бидгуд, шеф на програмата за неразпространение в Евразия към изследователския център „ Джеймс Мартин “.

Дори в някои от най-мрачните моменти на Студената война съдействието в поддръжка на ДНЯО постоянно беше допустимо. Но това, което видяхме на последното пленарно съвещание през днешния ден не предвещава нищо положително за бъдещето на нуклеарната дипломация, в това число по въпроси като контрола на оръжията. “

ДНЯО е договорка, подписана през 1968 година, в границите на която страните с нуклеарни оръжия се споразумяха да се разоръжат, а тези без – дадоха обещание да не ги получават. По това време имаше пет приети нуклеарни сили, макар че Израел скрито бе създал лично оръжие. Днес девет страни имат нуклеарни бойни глави. Преди ДНЯО да влезе в действие, прогнозите бяха, че десетки страни ще се въоръжат със лични арсенали.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР