Срещата в резиденция Евсиноград“ в следобедните часове ще започне с

...
Срещата в резиденция Евсиноград“ в следобедните часове ще започне с
Коментари Харесай

Срещата ЕС-Турция във Варна започва с разговор между Бойко Борисов и Реджеп Ердоган

Срещата в резиденция „ Евсиноград “ в следобедните часове ще стартира с диалог сред министър председателят Бойко Борисов с президента на Турция Реджеп Ердоган. По информация от турски медии, които към този момент са във Варна, се чака Ердоган да даде брифинг преди да отпътува за срещата.

Въпреки неналичието на акредитации, задгранични медии са изпратили свои публицисти във Варна. Три са екипите на телевизия Ал Джазира, които ще отразяват срещата, основните редактори на централните турски медии също ще дойдат във Варна дружно с президента Ердоган.

Тази вечер в резиденцията край Варна ще се състои срещата Европейски съюз – Турция. Предвижда се събеседниците да обсъдят по какъв начин връзките могат да напреднат на основата на взаимното почитание и общите ползи, се споделя в известие на пресцентъра на Европейския съюз.

След края на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък и петък днешната среща във Варна беше избрана като " сложна ". Яснота, че тази среща въпреки всичко ще се състои, се появи късно през нощта след първия ден от съвещанието на Европейския съвет. Премиерът Бойко Борисов я дефинира като " доста тежка ".

" Очертава се доста тежка среща, тъй като връзките са извънредно влошени. Що се касае до това, което българските жители би трябвало да знаят, е, че тези открити канали за разговор целят едно само нещо – това е да потвърдим втория транш и второто съглашение за тези над 3,5 милиона мигранти да останат в Турция и да подсигуряваме външната си граница “, сподели Борисов.

" Това е една извънредно тежка и извънредно натоварена с упования, и в това време напрегнато среща. Това ще бъде едно доста тежко тестване за всички нас ", сподели още той.

Борисов е безапелационен, че Българското председателство на Съвета на Европейския съюз е една опция за опит за изглаждане на несъгласията сред Брюксел и Анкара.

" И по тази причина моля към всички сътрудници да създадем всичко належащо да решим рецесията с дипломатически средства ".

На конференция ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази опасения, само че акцентира, че с Турция би трябвало да се търси разговор.

" Наясно съм, че срещата няма да бъде лека. Европейски Съюз е смутен освен от обстановката в Източното Средиземноморие и Егейско море. Във Варна ще бъдат разисквани и други – комплицирани въпроси – включително и дейностите на Турция в Сирия. Все отново ние сме съседи и би трябвало да намерим метод да беседваме намерено и да си сътрудничим в области от съвместен интерес “.

И ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не скри запасите си, само че добави, че е належащо съдействие с Турция:

" Гледам на тази среща със смесени и разнородни усеща, тъй като масата от спорове сред Турция и Европейски Съюз не престава да нараства. Ние обаче ще имаме прям и открит диалог с президента Ердоган, без да крием несъгласията си с Турция, като в това време ще изразим предпочитание за усилване на съдействието “.

Подкрепа за идните диалози България получи и от немския канцлер Ангела Меркел:

" Приветствам категорично самодейността на българския министър-председател Бойко Борисов, дружно с ръководителите на Европейската комисия и на Съвета, да се срещне с президента на Турция и намерено да приказва по всички нерешени въпроси, тъй като имаме потребност от подредени връзки с нашия комшия, с цел да можем да решаваме проблемите, които пораждат “, сподели във връзка българската самодейност канцлерът Ангела Меркел.

Във Варна към този момент са първият посланик на Турция – Мевлют Чавушоглу и министърът по европейските въпроси и основен договарящ с Европейския съюз – Йомер Челик.

Това ще е четвъртата среща на високо ниво сред Европейския съюз и Турция от 2015 година насам. Досегашните диалози бяха отдадени на постигането на съглашение за ограничение на бежанския поток от Близкия изток към Европа. През февруари по време на конференцията по сигурността в Мюнхен министър председателят на Турция – Бинали Йълдъръм съобщи:

" Турция подсигурява мира и благоденствието в Европа, защитавайки я от мигрантите. Имаме доста сполучливо съглашение както с Европейски Съюз, по този начин и с България. Продължаваме да изпълняваме отговорностите си – мигрантите да не минават от Турция към България “.

Йълдъръм съобщи, че страната му още веднъж ще изтъкне ролята, която има за въздържане на бежанския поток.

" Искаме и Европа да има повече схващане за нашата обстановка и по тази причина какво ние вършим за Европа във връзка с мигрантите. И като член на НАТО, също по този начин чакаме нашите сътрудници да схванат и да оценят какъв брой сензитивна е нашата позиция и нашата обстановка сега ", сподели министър председателят на Турция Бинали Йълдъръм.

Турция ще отстоява твърдо позициите си, без да прави взаимни отстъпки, съобщи през вчерашния ден на партиен конгрес в град Трабзон президентът Реджеп Ердоган.

„ Западът ни дава ум. Във Варна ще се състои среща. Подготвили сме се и ще го демонстрираме “, сподели той.

Турските бизнес среди чакат след диалозите да има повече изясненост по въпросите за безвизово пътешестване, прогрес в договарянията за осъвременяване на Митническия съюз, цифровата стопанска система, енергетиката, правовата страна и правата на индивида. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР