Срещата в Пленарна зала за проекта за водния цикъл в

...
Срещата в Пленарна зала за проекта за водния цикъл в
Коментари Харесай

Срещата за Водния цикъл: Надвиквания и много въпроси, останали без отговори

Срещата в Пленарна зала за плана за водния цикъл в Русе, проведена по самодейност на кмета Пенчо Милков, не съумя да докара до разговор сред жителите и изпълнителите

Хората, които бяха пристигнали да споделят проблемите около строителните действия, на процедура не дадоха опция на представителите на плана да им отговорят на въпросите. Получи се говорилня, в която един през различен жителите питаха за съответни улици от кв. “Средна кула “ и „ Долапите “ и за ул. “Св.Димитър Басарбовски “, а опитите за отговор потъваха в следващите изявления от всички страни на залата, осведоми.

Напрежението стартира още през цялото време, когато встъпление по тематиката се опита да направи зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева. Тя искаше да изясни нормативните условия, само че това изнерви присъстващите, които обявиха, че желаят да схванат какво може да направи, а не какво не може Общината. Тогава думата взе кметът Пенчо Милков, който в своето изявление изясни, че на въпросите би трябвало да отговорят представителите на плана. Общината не е съгласна улиците да бъдат в безобразно положение и ще си търси правата в съда. И прикани жителите да създадат същото за своите провали.

Въпросите, които главно вълнуваха русенци, бяха за какво улиците не се асфалтират, за какво се поставя асфалт върху пепелта, за какво шахтите са по-високо от канализацията и трябват помпи, по кое време ще приключат дейностите в двата квартала, за какво не се подменят водопроводите на всички места в „ Средна кула “ и „ Долапите “, за какво се разкопава по едно и също време на доста места.

Повече от час и половина на процедура никой от ВиК и фирмите-изпълнители нямаше опция да даде отговор, тъй като бяха прекъсвани в опитите си да го създадат. Накрая един от шефовете на строителна компания съумя да вземе думата и да изложи главните неща. Накратко, той изясни, че планът е на Министерството на районното развиване и благоустройството и се извършва единствено това, което е заложено в него. За тези 130 млн.лв. се построява канализация в двата квартала, която е витално нужна за хората, а не се подменят водопроводи. Сменят се единствено на някои места там и най-много в Русе, където са на повече от 100 години. Защо шахтите са по-високо от канализацията е отговор, който би трябвало да даде проектантът, само че няма по какъв начин тръбите да бъдат положени прекомерно надълбоко, тъй като най-скъпо е подземното строителство. Каквото е заложено по план за тези пари, това се прави.

По отношение на асфалтирането на улиците, бе очебийно, че това е план за създаване на канализация, а не за ремонт на улици и по тази причина условието е да се асфалтира единствено там, където е разкопана траншеята. Отпуснати са пари за това по план, а не за изцяло преасфалтиране. Конкретно неговата компания ще възвърне вредите там, където са нанесени по бордюри и отвън строителните действия, като преди този момент е направено снимане по какъв начин е изглеждало всичко. Строителят изясни още, че по принцип кърпенето на улици постоянно е краткотрайно решение и най-вероятно те няма да изкарат дълго. Затова е най-добре да се преасфалтират напълно, за което би трябвало да се включи и общината.

Тук се намеси и кметът Пенчо Милков, който изясни, че общината е водила диалози с Министерство на регионалното развитие и финансовото министерство за разпределяне на 17 млн.лв. тъкмо за тази цел. Парите били включени в проектобюджета, само че защото той не бе признат, по тази причина не са отпуснати. Кметът съобщи, че ще продължава да търси опция тези средства да се дадат на община Русе.

Разкопаването на доста улици по едно и също време се е наложило, защото срокът на плана на процедура е бил съкратен – разрешението за градеж и последвалата първа копка са от есента на 2021 година Очакванията са дейностите в кварталите и ул. “Св.Димитър Басарбовски “ да приключат в късната есен, в това число с асфалтирането.

Изпълнителите още веднъж приканиха русенци към самообладание, тъй като в последна сметка сходен огромен план до момента не е изпълняван в Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР