Срещата Тръмп-Ким дойде с големи очаквания и завърши със символични

...
Срещата Тръмп-Ким дойде с големи очаквания и завърши със символични
Коментари Харесай

Ким и Тръмп: Какво стана в Сингапур

Срещата Тръмп-Ким пристигна с огромни упования и приключи със алегорични резултати

© Reuters Още по тематиката
Срещата сред Тръмп и Ким приключи с подписването на стратегически документ

Северна Корея даде обещание нуклеарно разоръжаване, Съединени американски щати – гаранции за сигурност, само че документът е, меко казано, лекомислен
12 юни 2018
Двете Кореи си сверяват часовниците

След прочувствената среща на Ким и Мун в Панминчжон стартира комплицираната дипломатическа игра за постигането на помиряване на Корейския полуостров
3 май 2018
Близо ли е мирът в Корея

Какви са опциите и клопките след възобновяването на разговора Пхенян - Сеул
13 апр 2018
Шин Бунам: Трябва да сме подготвени за обединяване и за жертвите, които идват с него

Посланикът на Република Корея в България пред " Капитал " за Северна Корея, технологиите и еко-страната на олимпиадата в Пьонгчанг
9 фев 2018
Северна Корея изстреля балистична ракета и твърди, че може да доближи Съединени американски щати

След двумесечно мъртвило следващата провокация на режима на Ким Чен Ун ускорява интернационалното напрежение
29 ное 2017 :
- Доналд Тръмп даде ход на размразяването на връзките сред Северна Корея и Съединени американски щати след срещата си с Ким Чен-ун

- Тя обаче не създаде никакви съответни елементи по отношение на нуклеарното разоръжаване на полуострова

- Ако инерцията, основана от неочакваното стопляне сред Вашингтон и Пхенян, се резервира, то тя би трябвало да бъде последвана от конкретика – и то бързо
Вторник беше изключително халюцинационен ден за Сингапур и за световната дипломация. Поводът – дълго чаканата среща сред американския президент Доналд Тръмп и водача на Корейската народнодемократическа република (КНДР) Ким Чен-ун, която до последния миг можеше да не се организира.

" На доста хора това ще им се стори като сцена от научнофантастичен филм ", споделя даже самият Ким, записан от микрофоните на публицистите при започване на срещата. И в действителност – тя бе анулирана еднолично от Тръмп преди по-малко от месец, преди отново да влезе в дневния ред, а предходната есен американският президент заплашваше с " огън и гняв " Северна Корея, разменяйки си грозни обиди със севернокорейския водач в Twitter. След всичко това в деня на срещата Тръмп посрещна Ким с похвали, трагично видео, озаглавено " Двама мъже, двама водачи, една орис ", както и с малко, 12-секундно, здрависване, което изглеждаше приветливо спрямо дългите и напрегнати ръкостискания сред американския президент и ред евро-атлантически съдружници на Съединени американски щати. Какви обаче са резултатите от първия тет-а-тет сред американски и севернокорейски държавен глава?

1. Под какво се подписаха Ким и Тръмп

Краткият отговор е: под нищо невиждано и съответно. " Много значимият документ ", като го разказа Тръмп, представляваше четири точки, които разочароваха даже скептиците. Ким се съгласява да " работи в посока на денуклеаризация " на Корейския полуостров; двете страни показват желанието си за " мир и разцвет ", а КНДР дава обещание да съобщи останките на починали американски бойци в Корейската война. Това е безусловно повтаряне на предходни заявления сред двете страни.

Най-важните отстъпки от севернокорейска страна не бяха казани от самия Ким, а от Тръмп на конференцията след срещата. Сред тях попада премахването на съоръжения за изстрелване на ракети и полигони за нуклеарни разработки и проби, само че защото единствените очевидци на диалога на четири очи сред Тръмп и Ким са двамата им преводачи (стенограма или аудиозапис няма – а и съгласно американския президент е ненужно: " Няма потребност от записи, аз имам една от най-хубавите памети на всички времена. Окей? Окей? " ), не е ясно какви доказателства има за това.

Липсват и гаранции за " цялостно, проверимо и необратимо разоръжаване " на нуклеарната инфраструктура на КНДР. Същото важи и за производството на ракети със междинен и отдалечен обхват, способни да придвижват нуклеарни бойни глави.
2. Кой завоюва най-вече от срещата?

Безспорно Ким Чен-ун. Допреди няколко месеца " дребният ракетен човек " (по Тръмп) бе съвсем изцяло изолиран водач на деспотична страна, от която се отричаха даже най-близките ѝ съдружници. От вторник нататък той стана " страхотна персона, доста интелигентен и надарен, кадърен договарящ... който обича страната си " (отново по Тръмп). Промяната в отношението е значимо по няколко аргументи.

Първо, циментират се позициите на Ким вкъщи – севернокорейската осведомителна организация KCNA разгласява своя прочит на събитието, в който акцентира отстъпките на Съединени американски щати и това какъв брой е значима ролята на Ким в " епохалния " развой. Второ, Ким получи покана да гостува във Вашингтон, както и " гаранции за сигурността " на КНДР от Тръмп. Трето, самият американски президент употребява севернокорейска реторика, с цел да опише общите учения сред американската и южнокорейската войска като " провокативни ". И добави от себе си " скъпи ". Ето за какво разгласи, че ги приключва.
Всичко това Ким получи против смътни обещания за денуклеаризация, без да поема никакви задължения по какъв начин и по кое време. " Ето, да вземем за пример те имат страхотни плажове. Виждали сте ги, когато обстрелват с оръдията си океана, нали? Казах му: момче, виж тази панорама! Няма ли да е страхотна с едни жилища откъм гърба? " – Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати
3. Кой загуби най-вече?

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео. Той направи най-сериозните поръчки за пробив в договарянията с КНДР преди срещата, които не се увенчаха с триумф. И още по-важно – Помпео ще би трябвало да изнесе идната, дълбока част от диалозите сред двете страни, в която ще се договарят съответни параметри за нуклеарното разоръжаване на полуострова.

Той ще би трябвало да се разбере със севернокорейците за позволена и за двете страни формулировка на " денуклеаризация на Корейския полуостров ". След това ще би трябвало да разпише евентуалните стъпки към нуклеарното разоръжаване, а най-после и да убеди КНДР да предложения американски и/или интернационалните инспекции, които да ревизират нуклеарните и ракетните тестови площадки.
Колкото до президента Тръмп, той изигра своя " Никсън - Мао " или " Рейгън - Горбачов " миг, като отсрочи решаването на проблемите за други хора, в друго време.
Както отбелязва Брус Джентълсън от Duke University в Съединени американски щати в текст за Foreign Policy, на Тръмп обаче му липсват основни съставки, с цел да повтори дипломатическите триумфи на предшествениците си – а те са химия сред двамата водачи, общи цели и поддръжка вкъщи. " На доста хора това ще им се стори като сцена от научнофантастичен филм " – Ким Чен Ун, водач на Северна Корея
Докато химията сред Ким и Тръмп може и да съществува, сигурно за момента не може да се приказва за общи цели, а поддръжката на американския президент вкъщи, даже измежду личните му републикански конгресмени и доближени консервативни медии, е повече от противоречива.

И въпреки всичко спрямо предходната година риториката сред двете страни е смекчена, ракетните и нуклеарните проби са замразени (по-скоро като поклон към южнокорейския президент Мун Дже-ин), а Ким направи няколко дипломатически жеста към Съединени американски щати.
4. Какви са рисковете

" Има риск, че откакто подвигна звук към резултатите от срещата, президентът Тръмп ще даде на Китай и други страни предлог да отслабят налагането на глобите, които са нужни, с цел да накарат севернокорейския режим да направи ясни и проверими стъпки в посока разоръжаване ", разяснява Робърт Ейнхорн от Инициативата за надзор над въоръжаването и неразпространението на оръжия за всеобщо поразяване.

Китай към този момент натиска в посока отпадане на глобите, наложени от Съвета по сигурността на Организация на обединените нации. А и за какво не, откакто самият американски президент съобщи преди няколко седмици, че Китай е отслабил налагането на глобите по границата си с КНДР, " само че това е ОК ".

Пекин печели и още нещо – в случай че отстъпките на Тръмп във връзка с военната поддръжка към дългогодишния и основен съдружник на Съединени американски щати Южна Корея се приложат на процедура, това би основало вакуум в района, който ще бъде напълнен или от още въоръжаване (включително нуклеарно от страна на Япония), или от Китай.

Според българския учител по политически науки в Япония Любомир Топалов, представен от стратегия " Хоризонт " на БНР, Съединени американски щати дават на доста страни – и най-много на тиранични режими – сигнал, че в случай че развият нуклеарната си стратегия, " може би ще застанем на една маса с вас, ще се прегърнем ".

5. Какво значи срещата за районните съдружници на Съединени американски щати
За Тръмп беше значимо да реализира първия си сериозен интернационален пробив, изключително в атмосферата на влошаващите се връзки със съдружниците на Съединени американски щати, на които той наложи наказателни мита. Освен това желанието му Вашингтон да се отдръпна от иранската нуклеарна договорка, както и от Парижкото съглашение за климата се счита за съществено намаляване на американското интернационално въздействие. Но в този момент вместо интернационален пробив той в допълнение тормози още съдружници.

Предложението за едностранна и некоординирана анулация на общите учения сред армиите на Съединени американски щати и Южна Корея мъчно може да се назова добра вест за Сеул и обезпокоените реакции оттова не закъсняха. " Към този миг би трябвало да разберем точното значение на желанията на президента Тръмп, произлизащи от думите му ", многозначително разяснява представител на президента на Южна Корея на брифинг след срещата. Но освен южнокорейците би трябвало да са сюрпризирани от думите на Тръмп по отношение на замразяването на общите военни маневри. Самият министър на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис неведнъж е заявявал, че американските бази и общите учения с Южна Корея няма по какъв начин да бъдат под въпрос.

Въпреки че също приветства срещата, другият основен американски съдружник в района – Япония, също има едно на разум. " Искам да чуя детайлите от срещата по телефона (от Тръмп). Продължавам да желая разрешаване на проблемите, свързани с отвличания, нуклеарни и ракетни опити ", сподели президентът на Япония Шиндзо Абе.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР