Срещата снощи между гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис, който е на

...
Срещата снощи между гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис, който е на
Коментари Харесай

Гърция ще купи изтребители Ф-35 от САЩ преди края на десетилетието

Срещата нощес сред гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис, който е на посещаване в Съединени американски щати, и американския президент Джо Байдън намира необятен отзив в гръцките медии. Те означават, че двамата са разискали необятен кръг от въпроси от двустранен и интернационален интерес, само че слагат необикновен акцент върху вероятността Гърция да придобие изтребители от пето потомство Ф-35 в обозримо бъдеще.

Според източници от гръцкото държавно управление, представени от АНА-МПА, гръцката страна е доста задоволена от диалога сред Мицотакис и Байдън. Те означават, че гръцко-американските връзки са по-добри от всеки път.

Разбираемо двамата водачи са се спрели в детайли на рецесията в Украйна, само че и на методите, по които Съединени американски щати могат на процедура да допринесат за освобождението на Европа от зависимостта от съветския природен газ.

В изказванията си, представени от „ Катимерини “, Байдън е отбелязал, че с Мицотакис го „ свързва персонално другарство “ и му е благодарил за „ моралната, водеща роля, която е изиграла Гърция “ след началото на „ варварската инвазия на Русия в Украйна “. От своя страна гръцкият министър председател е споделил, че „ нашите две страни постоянно се намират на вярната страна на историята и в този момент се изправяме единни против предизвикването на нашествието на Русия в Украйна “.

Според източниците, на които се базира АНА-МПА, огромна част от полемиката е била отдадена на превръщането на Александруполис в районен енергиен възел, както и на забележителните американски вложения в Гърция. От своя страна Мицотакис е декларирал желанието на страната си за разширение на съдействието със Съединени американски щати и в други сфери и е изразил вяра Байдън да успее да посети Гърция в близко бъдеще.

Гръцкият министър председател е сложил пред американския президент и тематиката за засилващите се „ турски провокации “ в Източното Средиземноморие и в Егейско море, както и за кипърския въпрос, като е подчертал, че за Гърция е недопустимо желаното от турската страна решение на казуса с две страни.

Централно значение в Гърция се отдава обаче на въпросите на съдействието в сигурността, изключително в подтекста на възобновеното и разширено през предходната седмица с ратификация на гръцкия парламент съглашение за взаимно отбранително съдействие сред двете страни. Гръцките държавни източници са удостоверили, че е решено изтребителят от пето потомство, който ще придобият гръцките военновъздушни сили, да бъде американският Ф-35. На срещата с Байдън Мицотакис е изразил предпочитание Гърция да се причисли към програмата за доставки на Ф-35, като е прецизирал, че страната желае да купи една ескадрила преди края на десетилетието и по-конкретно след 2028 година, когато ще разполага с финансовите благоприятни условия за сходна покупка. Преди няколко дни компанията-производител „ Локхийд Мартин “ от своя страна е изразила и документално интерес за включване на Гърция към програмата, както и желание да влага в гръцката отбранителна индустрия.

Информацията за идната покупка на Ф-35 от Гърция беше доказана пред телевизия Скай и от говорителката на държавното управление Аристотелия Пелони, която заяви, че Гърция скоро ще изпрати публично писмо до американската страна, с което да бъде сложено началото на процедурата по договаряне на изискванията.

„ Катимерини “ оповестява, че на 23 май в Атина ще дойде на планувано от по-рано посещаване делегация на програмата на Пентагона за изтребителя Ф-16, която ще има диалози в гръцките Военновъздушни сили и в министерството на защитата. Цел на визитата е актуализиране на данните за цената и разполагаемостта на Ф-35 от производителя „ Локхийд Мартин “.

На този стадий се пресмята, че всеки Ф-35 коства към 80 млн. $. В случай че бъдат подхванати всички нужни стъпки, първият Ф-35 може да бъде доставен в Гърция през 2027 година, като по-вероятно е това да стане през 2028 или 2029 година Междувременно би трябвало да бъдат направени нужните вложения в инфраструктурата, от която се нуждаят изтребителите. Трите вероятни бази, които се изследват за разполагане на изтребителите, са Лариса в Централна Гърция, Араксос на полуостров Пелопонес и Суда на остров Крит.

Разбира се, това не е единствената отбранителна стратегия, в която Гърция си сътрудничи със Съединени американски щати. Преди края на годината на Гърция ще бъдат предадени първите самолети Ф-16 Блок 70, а още през този месец се чака да стартира модернизацията на гръцките Ф-16 Блок 50. Атина и Вашингтон разискват и доставката на безпилотни летателни апарати „ Ем Кю 9 “ (MQ-9), амфибийни бронирани машини, както и друго въоръжение. Тези доставки ще бъдат конкретизирани по време на посещаване на гръцкия министър на защитата в Съединени американски щати евентуално в средата на юли.

На срещата си Мицотакис и Байдън са открили единодушие и по въпроса за намаляването на интернационалните цени на природния газ посредством налагането на пределни цени. Двамата са се договорили още и да координират дейностите си предвид на идната решаваща среща на върха на Европейски Съюз в края на май. Според източниците от гръцкото държавно управление решение за повишаването на природния газ може да бъде открито или посредством потребление на свободните запаси от Фонда за възобновяване на Европейски Съюз, или посредством интервенция на интернационалните пазари посредством установяване на горна граница на цените.

Посещението на гръцкия министър председател продължава и през днешния ден, когато той ще приказва на взаимно съвещание на американския Конгрес – събитие, което се прави оценка в Гърция като огромна чест, изключително в подтекста на събитията, отдадени на 200-годишнината от началото на Гръцката гражданска война през 1821 година, огромна част от които бяха отсрочени поради пандемията от КОВИД-19.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР