Срещата с министър Вътев беше доста конструктивна. Обнадежден съм от

...
Срещата с министър Вътев беше доста конструктивна. Обнадежден съм от
Коментари Харесай

Пчелар: Обнадеждени сме от разговора с министър Вътев, но някои от исканията ни няма да бъдат удовлетворени

Срещата с министър Вътев беше много градивна. Обнадежден съм от извършения диалог. Това сподели Иван Кънев, ръководител на съдружие " Пчелари – Русе “,  след срещата на преговорна група пчелари с министър Кирил Вътев. Протестиращите упорстват за възбрана на безмитния импорт на мед от Украйна, желаят бързо погашение на подадените заявки, упорстват и за безлихвено кредитиране за бранша.

В декларация декларират настояванията си: България да осведоми Европейската комисия за тежкото състояние на бранша. Настояват и за работна група за промени на Наредба 8 за вложенията в пчеларството.

" Част от настояванията ни в кратковременен проект, свързани с финансови средства, ще бъдат задоволени. Две от настояванията ни няма да бъдат изпълнени, най-малко на този стадий “, съобщи Иван Кънев. Той уточни, че няма да има цялостна възбрана за импорт от Украйна и трети страни на пчелни артикули и мед, защото в противоположен случай санкциите от страна на Европейския съюз ще бъдат доста високи – милион и половина евро дневно.

" Второто искане, което не беше изпълнено е това за безлихвеното кредитиране на стопанствата. Няма механизъм, по който това да стане. "

Пчеларят съобщи, че се чака да бъде основана електронна система за следене на вноса и износа на пчелни артикули.

" Под егидата на Мария Габриел се работи за единна платформа за българските артикули, което включва и българския пчелен мед “, добави Иван Кънев.  

Неда УЗУНКОЛЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР