Срещата ни днес е далеч по-лесна от тази на лидерите

...
Срещата ни днес е далеч по-лесна от тази на лидерите
Коментари Харесай

Борисов промотира Балканите пред Брюксел - били мъдри и не генерирали проблеми

Срещата ни през днешния ден е надалеч по-лесна от тази на водачите в Европейски Съюз. Балканите са натоварени с история и кръвопролития. Години по-късно ние си приказваме по какъв начин да устроим нещата по този начин, че да живеем по-добре. Народите на Балканите могат да видят, че сме освен географски част от Европа. Трябва да покажем мъдрост и да това, че ние дружно не можем да генерираме проблеми. Аз съм оптимист.

Това сподели министър председателят Бойко Борисов след работната срещата с Алексис Ципрас, Михай Тудосе и президентът Александър Вучич в Белград в границите на Съвета за съдействие на високо ниво сред Сърбия, България, Гърция и Румъния.

Лидерите на четирите страни разискват развиването на икономическото съдействие, укрепването на районната непоклатимост и поддръжката за интеграцията на страните в района.

"Вярвам, че Сърбия ще затвори не две глави, а три по пътя си към еврочленството ", съобщи Борисов. "Сега е основен миг, защото доста от огромните страни в света имат ползи към Балканите. Това значи нови вложения и развиване. Сега е моментът. Имаме необичаен късмет. Имаме обезпечено финансиране. Продължаваме и насочваме обръщение към Брюксел, че имат едни мъдри Балкани, които не генерират проблеми “, акцентира министър председателят на България.

Той добави, че нашата дружба не е ориентирана против никоя страна, а да се даде повече на хората. "Приемаме председателството като балканско. Всички ние имаме потребност от успокоение в този район. За Балканите по-добър път от Европейски Съюз няма. Нашите старания не са да преодоляваме някой в Брюксел или да вършим нещо друго. Отчитаме заслужите на държавите-донори “, увери Борисов.

„ Никой не може да свърши нашата работа, по тази причина към този момент помъдрели, ще се развиваме. Ако подобрим инфраструктурата си, търговия, пристанищата си - ние по този начин оказваме помощ на Европа. Имаме цел да се разбираме с всички. Не желаеме да сме пасивни и да чакаме какво великите сили ще решат за нас “, сподели министър председателят на България.

„ Искаме да имаме всичко тук, каквото има и на Запад. Искаме по-големите страни да влагат в нас. Това може да стане, в случай че сме постоянни “, добави той. „ Искаме да помогнем на Брюксел при взимането на решение. Да си напишем домашното, по този начин да се каже “, разясни Борисов.

„ Длъжни сме да създадем по този начин, че благосъстоянията на страните ни да работят за националните ни, а не за трети страни “.

„ Бъдещето на независимостта на Балканите е допустимо. Показваме, че сме построили другарства и съдействието. По този метод ще посрещнем външните закани и провокации “, съобщи домакина Александър Вучич.

Преди това България и Сърбия подписаха Меморандум за понижаване на цените на роуминга. Документът беше подписан от министъра на превоза Ивайло Московски и сръбския министър на търговията, туризма и известията Расим Лияч. Сръбската страна е втората страна от Западните Балкани, с която страната ни подписва съглашение в тази област. Преди по-малко от месец беше подписан подобен документ с Македония. Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейски Съюз е измежду целите на българското държавно управление и на българския еврокомисар Мария Габриел. То е част от ограниченията за възстановяване на свързаността на всички нива в района, което директно ще се отрази на контактите сред жителите и компаниите.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР