Срещата на високо равнище на страните от Америка в Лос

...
Срещата на високо равнище на страните от Америка в Лос
Коментари Харесай

САЩ губят Латинска Америка от страните от БРИКС

Срещата на високо ниво на страните от Америка в Лос Анджелис стартира със скандал. Поради обстоятелството, че Съединени американски щати не поканиха Куба, Венецуела и Никарагуа, ръководителите на Мексико и Боливия отхвърлиха да участват на форума. Аржентина приготвя неприятна изненада. На тази среща на върха Съединени американски щати възнамеряваха да лишат Русия от поддръжката на латиноамериканските страни, разширението на връзките с които е значимо за Москва в изискванията на наказания.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор няма да участва на срещата на върха на страните от Америка, която се открива в Лос Анджелис в понеделник и ще продължи до петък. Причината за отхвърли Обрадор формулира ясно и недвусмислено. „ Не може да има среща, в случай че всички страни от американския континент не вземат участие в нея “, съобщи президентът на Мексико на конференция в понеделник.

В неделя „ Блумбърг “ заяви, че администрацията на Съединени американски щати " взе дефинитивно решение " да не кани държавни чиновници от Венецуела, Куба и Никарагуа на срещата на високо ниво на американските страни. По-рано Обрадор предизвести, че няма да отиде на форума, в случай че всички страни от района не бъдат поканени там. Подобна позиция зае президентът на Боливия Луис Арсе, наследникът на Ево Моралес, един от водачите на лявото придвижване в Латинска Америка. Аржентинският водач Алберто Фернандес, съгласно известия в медиите, също е имал подозрения за присъединяване си заради отсъствието на Куба, Никарагуа и Венецуела в листата на поканените. Изглежда, че той въпреки всичко ще пристигна в Лос Анджелис, само че не с цел да направи услуга на Вашингтон.

Това е деветата среща на високо ниво - сходни събития се организират от 1994 година под егидата на Организацията на американските страни. Тази асоциация включва 35 страни от два континента: Съединени американски щати, Канада, карибските островни страни и, най-важното в тази ситуация, страните от Централна и Южна Америка, като се изключи Куба (която беше изключена от ОАС още през 1962) и Венецуела, която напусна организацията през 2017 година По-рано провеждането на общоамерикански срещи без присъединяване на Хавана и Каракас не предизвикваше особени възражения от страна на латиноамериканските водачи. Сега обстановката е явно друга.

Очевидно демаршът на водача на Боливия и в частност изявлението на мексиканския президент, ще скапват настроението на Вашингтон. Още в неделя „ Вашингтон Пост “ означи, че на срещата на високо ниво не се чакат спорове. Следващата среща на високо ниво на Америка трябваше да показва уговорката на Латинска Америка към курса на Вашингтон. Формално дневният ред на срещата включва разискване на положението на демокрацията и правата на индивида в района, „ зелената сила “, миграционните въпроси, икономическото възобновяване на страните от района след пандемията и впрочем.

В същото време латиноамериканските специалисти се съмняват, че връзката сред националните водачи и северноамериканския президент ще бъде от изгода. Провеждането на срещата в Лос Анджелис няма да реши проблемите, пред които е изправен района, защото Вашингтон няма последователен метод към работата със страните от Западното полукълбо, разяснява Хосеин Калут, анализатор от Бразилския център за интернационалните въпроси, откривател от Харвардския университет в изявление за бразилския ефирен канал „ Глобо “ в понеделник.

Очевидно, събирайки водачите на Централна и Южна Америка в Калифорния, Вашингтон се пробва да реши два външнополитически казуса. „ Срещата ще се организира в Лос Анджелис за първи път от 1994 година Байдън се пробва да предложения допустимо най-вече представители на латиноамериканските страни, с цел да покаже, че и той обръща огромно внимание на този район, че към този момент не всичко е обвързано само с Украйна или Азия “, сподели политологът-американист Малек Дудаков. Освен това, съгласно „ Вашингтон Пост “, срещата на високо ниво на страните от Америка е планувана от Вашингтон като отпор против възходящото въздействие на китайската стопанска система в Латинска Америка. Ако срещата на, водена от Белия дом, не успее да реализира цялостния набор от сложени задания, това заплашва да бъде злополука за позицията на Съединени американски щати в района, написа вестникът. Освен това вестникът написа, че водачите на латиноамериканските страни виждат повишение на антирейтинга на Байдън както в Съединени американски щати, по този начин и отвън тях.

Дудаков признава, че според от държанието на Съединени американски щати на срещата, която стартира в понеделник, страните от района може да изпитат отчаяние от резултат на събитието. Според него упованията на латиноамериканските страни по отношение на външнополитическия курс на сегашната администрация на Белия дом не са се оправдали. „ Американският президент се пробва по някакъв метод да прокара своя характерен дневен ред, обвързван с демократизацията, насърчаването на демократичните полезности, битката против корупцията, зелената стратегия и по този начин нататък. Тоест всичко, което предлага на други страни “, означи специалистът.

„ Но незабавно излиза наяве, че нещата не вървят по проект. Срещата на високо ниво стартира през днешния ден, само че към момента не е ясно кой ще взе участие. Президентът на Мексико заплашва, че няма да пристигна. Лидерите на Аржентина и Чили много интензивно подлагат на критика Байдън, че не е поканил Куба, Венецуела и Никарагуа заради обстоятелството, че Байдън счита тези страни за недемократични “, сподели Дудаков.

„ Отношенията с Бразилия са комплицирани, президентът Жаир Болсонаро заплаши, че няма да пристигна. Но в последна сметка той беше уверен от обстоятелството, че ще се водят двустранни договаряния с Байдън “, добави източникът.

„ Общият дневен е неразбираем по своята същина „ за всичко положително, против всичко неприятно “, няма конкретика. Това единствено по себе си приказва, че Байдън най-вероятно няма да успее да реализира никакви пробиви в границите на тази среща. Ще бъдат подписани единствено някои декларативни споразумения”, акцентира Дудаков. „ Мисля, че тематиката за Украйна въобще няма да се загатва в публични документи, тъй като страните от Латинска Америка ценят търговията с Русия и съдействието на фона на икономическата рецесия “, добави той.

„ Байдън би желал да рестартира връзките с Латинска Америка, само че сега няма какво да предложи на района и не е в положение да понижи равнището на съдействие на тези страни с Русия и Китай. Следователно в последна сметка това събитие може да се характеризира по-скоро като нещо официално “, заключи специалистът.

„ Дневният ред на срещата на високо ниво на Северна и Южна Америка не е изцяло обществено притежание, само че наподобява, че Съединените щати ще се опитат да завоюват страните от Латинска Америка на своя страна в руско-американския спор, обвързван с украинските събития. Най-важното за Байдън ще бъде да лиши Русия от поддръжката на страните от Латинска Америка. Защото в лицето на глобите от Съединени американски щати и Европейския съюз Москва ще се стреми да разшири връзките си с латиноамериканските страни: стопански и политически. Тяхната поддръжка на интернационалната сцена е значима за нас “, сподели Николай Калашников, консултант на шефа на Института на Латинска Америка на РАН.

Политологът обаче е уверен, че Съединени американски щати няма да могат да отчуждят Южна Америка от Русия, защото Байдън демонстрира доста непоследователна външнополитическа позиция. „ От една страна, Вашингтон подхваща стъпки за облекчение на режима на наказания против Куба, той също даде зелена светлина на договарянията с Венецуела за доставките на нефт за Европа. От друга страна, Съединени американски щати изключват страната от присъединяване в срещата, която се провежда и организира на тяхна територия. В тези дейности не може да се откри логичност, както в доста други дейности на Байдън. Затова е малко евентуално Съединени американски щати да получат поддръжката, на която разчитат от Латинска Америка “, предвижда събеседникът.

„ Президентът на Аржентина би трябвало, от името на Общността на латиноамериканските и карибските страни, да прочете митинг против изключването на трите страни от присъединяване в срещата на върха. Въпреки че президентите на Куба, Венецуела и Никарагуа споделиха, че даже и да ги поканят в този момент, няма да отидат. И тяхната позиция е ясна”, акцентира анализаторът.

„ През юни, в допълнение към срещата на високо ниво на Америка, ще има и среща на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка). Очевидно ще забележим, казано просто, конкуренция сред Съединени американски щати и БРИКС за Латинска Америка. Тук всеки ще дефинира дивидентите, които Южна Америка ще получи от съдействие. Съдейки по извършената през май среща на БРИКС на равнище министри на външните работи, световният Юг – в частност Аржентина – демонстрира сериозен интерес към самодейностите на Китай за разширение на съдействието, да вземем за пример в подтекста на присъединението към Новата банка за развиване на БРИКС. Да припомня, че там към този момент е признат Уругвай. Участието в аварийния пул на БРИКС, в случай че бъде реформиран, също ще донесе действителни изгоди за Латинска Америка “, сподели Ярослав Лисоволик, програмен шеф на Международния Валдайски спорен клуб, член на Съвета по интернационалните връзки на Русия.

Освен това, напомня анализаторът, Байдън на срещата в Лос Анджелис разпространява икономическата самодейност „ Нека построим света още веднъж по-добър “, която съгласно проекта на Вашингтон би трябвало да стане опция на китайския план „ Един пояс, веднъж “. „ Тази самодейност обаче към момента не се е трансформирала в нещо значимо и по-рано оповестеният план на Съединени американски щати за основаване на зона за свободна търговия на двата американски континента се провали. Следователно световният Юг клони към играчите от БРИКС, по-специално Русия и Китай. Още повече, че явно сегашната среща ще се организира в режим на продан на отзиви, нищо повече. И оптималният и най-реалистичен резултат за цялата американска делегация ще бъде определяне на разговор с Южна Америка “, сподели източникът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР