Срещата на високо равнище на БРИКС, която се проведе тази

...
Срещата на високо равнище на БРИКС, която се проведе тази
Коментари Харесай

БРИКС: Как разширяването на алианса ще повлияе на позициите на глобалния юг

Срещата на високо ниво на БРИКС, която се организира тази година в Южна Африка, се счита за основен миг в определянето на траекторията на групата.

В Йоханесбург колективът на страните с бързоразвиващи се стопански системи – Бразилия, Китай, Индия, Русия и Южна Африка – насочи предложения към Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, с което алармира за предстоящото им публично присъединение към групата през идващия месец. След провеждането на локалните си избори обаче, Аржентина избра да откаже поканата.

Експертите преглеждат това разширение като средство за усилване на въздействието на световния Юг – район, който исторически е подценяван във връзка с икономическите политики и опциите за напредък.

Али Хан, капиталов банкер в Кения, акцентира неотдавнашните стъпки, направени от БРИКС, като акцентира на по-голямото единение, разширението на участието и възходящата наклонност за разплащания в локална валута, което е показателно, че обединението утвърждава своята мощ.

Той акцентира , че смисъла на разширението на БРИКС подсказва за евентуална смяна във финансовите структури и упорит блян за реформиране на световното ръководство.

Кавинс Адере, специалист по интернационалните връзки с фокус върху китайско-африканските връзки, акцентира по какъв начин разширението на БРИКС ще трансформира блока в основен център за интернационално съдействие, изключително измежду страните от Глобалния юг.

С групово население от над 3.2 милиарда души, представляващо към 42% от популацията на света, една четвърт от международния Брутният вътрешен продукт и 17% от международната търговия, Адере акцентира голямото значение на тази група, която в този момент обгръща най-големия пазар в света.

Освен това екпертът означи, че обединението се състои от богати на запаси страни.

Той акцентира, че бъдещата траектория на БРИКС зависи от способността ѝ да отговори на стремежите както на съществуващите, по този начин и на бъдещите членове, като акцентира на приобщаващия метод, общопризнат на срещата на върха през 2023 година, съгласувайки съдействието на БРИКС с африканските страни.

Адере акцентира, че това стратегическо координиране откроява посоката, която водачите на БРИКС следват – посока, която цели да обхване всички заинтригувани страни.

Според специалистът появяването на БРИКС отразява груповия блян на страните от Глобалния юг да се обединят, да преформулират своя разказ за развиването и да утвърдят гласа си в полемиките за световното ръководство.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР