Срещата на върха на петте страни от БРИКС е посветена

...
Срещата на върха на петте страни от БРИКС е посветена
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс и Вашингтон пост възмутени от речите на Путин и Си на форума на БРИКС

Срещата на върха на петте страни от БРИКС е отдадена на тематиката дали да се разшири организацията и по какъв начин тя може да бъде контраст на западните сили, само че нощес в Йоханесбург срещата стартира под сянката на съветската инвазия в Украйна с видеоизказване на съветския президент Владимир Путин, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Путин е единственият от петимата държавни ръководители, който не дойде в Република Южна Африка (РЮА), защото е търсен за военни закононарушения по силата на заповед, издадена от Международния углавен съд, показва американското издание.

Войната, вероятността за огромно разширение на БРИКС и нарасналото напрежение сред Китай и Съединени американски щати привлякоха извънредно внимание към срещата на върха, която се организира измежду блестящите небостъргачи в центъра на Йоханесбург, разяснява " Ню Йорк таймс ".

В деня на откриването на икономическата среща на върха Путин насочи голям брой нападки против Запада, говорейки с отвращение за " нелегитимните наказания " против страната си и заплашвайки да приключи за непрекъснато износа на зърно от Украйна, написа в. " Вашингтон пост ".

В своята траяла 17 минути авансово записана тирада той се концентрира върху войната в Украйна и връзките на Русия със Запада - макар че южноафриканските публични представители бяха декларирали, че търканията сред Изтока и Запада не би трябвало да стават водещи на срещата и се надяваха да отклонят диалога от влошаващия се геополитически климат, разяснява изданието.

Китайският президент Си Дзинпин също внесе атмосфера на борба в срещата на върха, като в своя тирада, прочетена от негово име от министър на китайското държавно управление минути след обръщението на Путин, съобщи, че " някаква страна, захласната от концепцията да резервира хегемонията си, прави всичко допустимо да осакати нововъзникващите пазари и разрастващите се страни ", като с думите си явно визираше Съединени американски щати, отбелязва " Вашингтон пост ".

Страните от БРИКС съставляват към 40% от международното население и една четвърт от международния Брутният вътрешен продукт и групата от известно време обмисля разширение, написа английският в. " Гардиън ". За тридневната среща на върха в Йоханесбург дойдоха водачи от повече от 40 страни, най-вече от Африка и други страни от Глобалния Юг. Според южноафриканските уредници доста от тези страни са изразили интерес да се причислят към организацията.

Сред членовете на групата се води спор за това до каква степен би трябвало да стигне разширението и какви критерии би трябвало да се употребяват при вземането на решение за участие, като позицията на Индия е най-предпазлива, показва изданието. Бразилия поддържа приемането на Аржентина в БРИКС, само че предизвестява, че бързото разширение може да отслаби въздействието на организацията, написа още " Гардиън ".

В деня на откриването на срещата имаше апели за повече икономическо съдействие и взаимоотношение в области като опазването на здравето, образованието и изменението на климата, като в същото време се отрази засилващото се въодушевление в някои елементи на света, че институциите, които се считат за ръководени от Запада, в това число Организация на обединените нации, Световната банка и Международния валутен фонд, не регистрират ползите на разрастващите се страни, написа испанският в. " Паис ".

Представители на БРИКС отхвърлиха догатките, че под въздействието на Китай и Русия блокът се насочва към опълчване против Запада, като обявиха, че той по-скоро се грижи за ползите на Глобалния Юг, разяснява изданието, само че прибавя, че Съединени американски щати и Европейски Съюз ще наблюдават от близко събитията в Йоханесбург, като дългият лист на страните, които се редят на опашка за присъединение към БРИКС, подсказва, че апелите на блока за метаморфоза на структурата на международното ръководство може би се харесват на мнозина.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР