Срещата на върха на ООН за климата постигна ранна победа

...
Срещата на върха на ООН за климата постигна ранна победа
Коментари Харесай

COP28 започва с победа на Фонда за климатични бедствия

Срещата на върха на Организация на обединените нации за климата реализира ранна победа в четвъртък, като делегатите одобриха нов фонд за подкрепяне на бедните народи да се оправят със скъпо струващите климатични бедствия, предава " Ройтерс ".

Президентът на COP28 Султан ал Джабер сподели, че решението изпраща " позитивен сигнал към света и към нашата работа тук в Дубай ".

При основаването на фонда в първия ден от двуседмичната конференция COP28, делегатите отвориха вратата за държавните управления да разгласят вноски.

И няколко го направиха, като сложиха началото на поредност от дребни обещания , които страните се надяваха да натрупат забележителна сума, в това число 100 милиона $ от Обединените арабски емирства, хазаин на COP28, още 100 милиона $ от Германия, най-малко 51 милиона $ от Англия, 17,5 милиона $ от Съединените щати щати и 10 милиона $ от Япония.

Ранният пробив във фонда за вреди, който по-бедните народи изискваха от години, може да помогне за реализиране на други взаимни отстъпки, които да бъдат направени по време на двуседмичната среща на върха.

Но някои групи бяха внимателни, отбелязвайки, че към момента има нерешени въпроси, в това число по какъв начин фондът ще бъде финансиран в бъдеще.

" Липсата на избран цикъл на попълване повдига съществени въпроси по отношение на дълготрайната резистентност на фонда ", сподели Харджиет Сингх, началник на световната политическа тактика в Climate Action Network International. " Отговорността в този момент е на богатите народи да извършват финансовите си отговорности по метод, симетричен на тяхната роля в климатичната рецесия. "

Аднан Амин, основен изпълнителен шеф на срещата на високо ниво COP28, сподели пред Ройтерс този месец, че задачата е да се обезпечат няколкостотин милиона $ за фонда за климатични бедствия по време на събитието.

Папа Франциск, заради заболяване, написа известие на обществената медийна платформа X:

" Нека участниците в #COP28 бъдат стратези, които се концентрират върху общото богатство и бъдещето на децата си, а не върху притежанията и ползите на избрани страни или бизнеси. Нека те показват благородството на политиката, а не нейния позор. "
 През 2023 година светът доближи 1,4 градуса стопляне от прединдустриалните равнища
През 2023 година светът доближи 1,4 градуса стопляне от прединдустриалните равнища

Тази рекордно топла година бе съпроводена с доста пагубни естествени бедствия - изключително горски пожари
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР