Срещата на върха на ООН за климата, която се провежда

...
Срещата на върха на ООН за климата, която се провежда
Коментари Харесай

Срещата на върха в Глазгоу: Какво се случи до момента?

Срещата на върха на Организация на обединените нации за климата, която се организира в Глазгоу, Шотландия, бе публично открита в неделя, 31.10., откакто беше отсрочена с цяла година поради пандемията от COVID-19.

Тя ще продължи две седмици и на нея се чака международните водачи да дават настояща информация за осъществяването на поетите по Парижкото съглашение задължения, както и да се ангажират с нови, по-високи цели. Някои анализатори го нарекоха „ финален късмет “ за човечеството. Впрочем още на откриването на конференцията бе показан нов отчет на Световната метеорологична организация, съгласно който последните седем години са били най-горещите в историята, а повишението на морското ниво е достигнало рекордни равнища, което още един път демонстрира недвусмислено какъв брой съдбовно може би сме закъснели.
 Ердоган се разсърди на Англия и анулира присъединяване си на СОР26 Ердоган се разсърди на Англия и анулира присъединяване си на СОР26
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган анулира присъединяване си в срещата на върха по въпросите на климата COP26 в Глазгоу, Шотландия, зара...

На по-рано състоялата се среща на върха на Г-20, която се организира в Рим в събота и неделя, водачите за пръв път се договориха документално да се ограничи световното стопляне до 1,5 °C. А по този начин също признаха, че последователното унищожаване на потреблението на въглища и метан е от значително значение в битката против климатичните промени, само че още веднъж не дефинираха ясни периоди.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо прикани света да последва образеца на страната му и да контракти световна минимална цена на въглеродните излъчвания. Той напомни, че ценообразуването на въглеродните излъчвания бе същинско политическо минно поле в Канада, където министър председателите на провинциите, определени от Консервативната партия, в началото се опълчиха на концепцията и отнесоха въпроса даже до Върховния съд. Съдът обаче се произнесе в интерес на федералното държавно управление. Днес към този момент самата Консервативна партия, досегашен съперник на цената на въглеродните излъчвания, е приела концепцията и е ангажирана във вътрешен спор по същината й.

След като през 2019 година цените на въглерода в Канада стартираха от $20 за звук, се чака последователно те да доближат до $170 за звук до 2030 година На процедура се получава по този начин, че сегашната цена от $40 за звук прибавя към 8,8 цента за литър бензин, или към 3,50 $ в допълнение при всяко зареждане на резервоара на колата с 40 литра бензин.

Трюдо съпостави цената на парниковите газове с концепцията за минималния световен корпоративен налог от 15%, под която към този момент са се подписали над 130 страни, пробвайки се да попречат на огромните мултинационални корпорации да се отклонят от заплащането на налози, насочвайки облагите си към страни с ниски налози.
 СОР26: Борис Джонсън изиска частният бранш да даде средства в битката с климатичните промени СОР26: Борис Джонсън изиска частният бранш да даде средства в битката с климатичните промени
Премиерът на Англия Борис Джонсън откри конференцията COP26 в Глазгоу с думите, че " часовникът тиктака ", до момента в който човечеството " и...

Друга вест от срещата в Глазгоу през днешния ден е, че над 100 водачи, представляващи територии с 85% от международните гори, с заричане да спре обезлесяването до 2030 година Сред тях се подрежда и България.

Същевременно Естония показа на днешната среща и за преправка на пепел от нефтени шисти в потребни първични материали, които по този метод ще намерят приложение да вземем за пример в строителството. Това е един от дребното образци по какъв начин нанасените в продължение на десетилетия вреди на околната среда могат да бъдат преобразувани, като задачата е посредством въглеродно безпристрастен развой да се обогатяват над 1 милион тона пепелни боклуци годишно.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР