Срещата на върха на НАТО във Вилнюс може да се

...
Срещата на върха на НАТО във Вилнюс може да се
Коментари Харесай

Срещата във Вилнюс: НАТО дава военни гаранции на Украйна, но не и бързо членство

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс може да се окаже разочароваща за държавното управление на Украйна, което се надява да получи ангажимент за бърза писта към пълноправно участие.

Очаква се страните от отбранителния съюз да предложат на Киев гаранции за дълготрайна помощ в областта на сигурността, като Съединени американски щати, Англия, Франция и Германия ще се ангажират да дават военна помощ и образование за украински военни.

Присъединяването към НАТО обаче остава за неопределен срок в бъдещето, откакто американският президент. Вместо това той стартира вид, при който Украйна ще получи същите гаранции за сигурност, каквито употребява и Израел.

Киев счита, че участието в НАТО е единствената реалистична гаранция за сигурността ѝ по отношение на експанзията на Русия, а отлагането на това решение основава още повече рискове - сходно на съмненията на европейските водачи през 2008 година, които бяха възприети като карт бланш от Путин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг държи на позицията, че Украйна ще получи удостоверение, че " ще стане член " на съюза на даден стадий.

Експерти по сигурността обаче предизвестяват, че неопределеният ангажимент за участие след края на войната единствено дава учредения на Русия да продължи да бави военните дейности.

Guardian цитират някогашния английски боен аташе в Москва Джон Форман, който осъжда позицията на американския президент Джо Байдън за това, че " пояснява неправилно съветските планове и надценява риска от разширение на спора ".

" Не имам вяра, че Русия има потенциал или желание да направи сходно нещо. Русия единствено ще се осмели, в случай че Украйна не е нито вътре, нито отвън НАТО ", споделя той.

Дискусиите ще продължат до последния миг - американският президент Джо Байдън ще посети Лондон, където ще беседва с премиера Риши Сунак, преди да замине за Вилнюс.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР