Срещата на върха на НАТО ще приеме нова Стратегическа концепция,

...
Срещата на върха на НАТО ще приеме нова Стратегическа концепция,
Коментари Харесай

Столтенберг: Срещата на върха на НАТО ще приеме нова Стратегическа концепция

Срещата на върха на НАТО ще одобри нова Стратегическа идея, която ще дефинира Русия като директна опасност за алианса и ще очертае параметрите на бъдещото развиване на организацията. Това съобщи през днешния ден генералният секретар Йенс Столтенберг при идването си на срещата на върха.

" Ще заявим ясно, че Русия съставлява директна опасност за нашата сигурност ", съобщи Столтенберг преди представянето на новия стратегически проект на НАТО.

Той разгласи съобщи, че срещата в Мадрид ще бъде " историческа и трансформираща " за съществуващия от седем десетилетия алианс, който се бори с последствията от нахлуването на Москва в Украйна.

" Срещаме се в разгара на най-сериозната рецесия в региона на сигурността, с която сме се сблъсквали от Втората международна война насам ", съобщи Столтенберг.

Предстои НАТО да стартира най-мащабното възобновяване на отбранителните и възпиращите си качества от края на Студената война насам, като укрепи силите на източния си фланг и всеобщо усили броя на войските, които са във висока степен на подготвеност.

Освен това в обновената си водеща Стратегическа идея НАТО за първи път ще обърне внимание на предизвикването, което съставлява възходящата мощност на Китай,.

" Китай не е съперник ", сподели Столтенберг.

" Но, несъмнено, би трябвало да вземем поради последствията за нашата сигурност, когато виждаме, че Китай влага интензивно в нови съвременни военни качества, ракети с огромен обхват или нуклеарни оръжия, а също по този начин се пробва да управлява сериозната инфраструктура, да вземем за пример 5G. "

В знак на тази смяна водачите на сътрудниците Южна Корея и Япония за първи път ще участват на среща на върха на НАТО. /БГНЕС

Мадрид / Испания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР