Срещата на върха на НАТО, събрала ръководители на държави-членки и

...
Срещата на върха на НАТО, събрала ръководители на държави-членки и
Коментари Харесай

Байдън доволен от срещата с Ердоган, обеща да посети Турция

Срещата на върха на НАТО, събрала ръководители на държави-членки и държавни управления, стартира в понеделник в Брюксел. Лидерите организират двустранни срещи в коридорите на срещата на върха.

Според НАТО срещата на върха се организира в отговор на провокациите „ през днешния ден и на следващия ден “. Те включват тероризъм, хакерски атаки, разрушителни технологии и последствията за сигурността на изменението на климата. Инициативата на НАТО 2030 за „ продължение на акомодацията “ на алианса е в основата на срещата на върха.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с американския президент Джо Байдън и други водачи на страни членки на НАТО в Брюксел като част от двустранните си диалози на срещата.

Байдън сподели, че е имал " доста добра среща " с Ердоган, и че може да пристигна в Турция на публична посещаване скоро.

" По време на срещата ни с господин Байдън ние се съгласихме се да запазим отворени канали за разговор сред Турция и Съединени американски щати, тъкмо както вършат стратегическите сътрудници и съдружници, " сподели президентът Ердоган.

В конференцията си Ердоган засегна и предлагането на Турция да охранява летището в Кабул след изтеглянето на американските войски от Афганистан на 11 септември.

" Не би трябвало да има двойни стандарти в напъните за битка с тероризма и би трябвало да се знае, че една терористична група не може да бъде победена с друга ", добави Ердоган, акцентирайки поддръжката на Съединени американски щати за сирийското крило YPG на терористичната кюрдска организация ПKK.

" Турция е единствената страна от НАТО, която се е борила против терора на Ислямска страна на място, " сподели той.

Ердоган разгласи липса на прогрес по продължаващия спор сред Анкара и Вашингтон за съветските ракети С-400.

Ердоган организира среща и с френския си сътрудник Еманюел Макрон. Той акцентира, че секуларизмът на Франция зачита всички религии, в това число исляма.

По-късно Ердоган се срещна с английския министър председател Борис Джонсън и немския канцлер Ангела Меркел.

Меркел и Ердоган разискаха връзките на Турция с Европейския съюз в навечерието на съвещанието на Европейския съвет на 24 юни и резолюцията, ръководена от Организация на обединените нации по кипърския въпрос, сподели немският представител.

По-късно Ердоган се срещна и с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. Като съобщи, че съживяването на каналите за разговор с Гърция е помогнало за решаването на някои двустранни проблеми. Анкара и Атина в продължение на години са в несъгласие по няколко въпроса, от спорни морски въпроси на Средиземно море до въздушно пространство и миграция.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи през вчерашния ден, че няма нова студена война с Китай, само че западните съдружници ще би трябвало да се приспособяват към предизвикването на възхода на Пекин.
„ Китай не е наш съперник, не е наш зложелател “, сподели Столтенберг.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР