Срещата на върха на Г-20 в японския град Осака започна

...
Срещата на върха на Г-20 в японския град Осака започна
Коментари Харесай

Срещата на Г-20 започна в сравнително хармонична обстановка, но дълбоките различия остават

Срещата на върха на Г-20 в японския град Осака стартира през днешния ден в относително хармонична конюнктура и Доналд Тръмп беше извънредно отстъпчив, с изключение може би на шегата за Русия, само че без истински прогрес по най-конфликтните тематики, сред които и тази за климатичните промени, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе пожела полемиките да се проведат в огромния японски крайбрежен град и да минат под знака на "красивата естетика ", както се пояснява названието на новата епоха "Рейва ", почнала наскоро на японския архипелаг.

В този дух Доналд Тръмп се държеше другарски с страни, с които Съединени американски щати имат търговски разногласия, показва Агенция Франс Прес. Той похвали "чудесните фабрики ", издигнати от японските производители на коли в Съединени американски щати, сподели, че желае да се схваща добре с Индия и означи, че Ангела Меркел е "фантастична ".

Американците и японците взеха решение също да ускорят своите търговски договаряния, изключително във връзка с селското стопанство и автомобилостроенето.

За Иран, една от огромните тематики, предизвикващи напрежение сега, Тръмп също искаше да внесе утешение. "Нищо не ни притиска, имаме време " да преодолеем напрежението, сподели той, въпреки да не беше престанал да приказва за "война ".

На срещата си с Владимир Путин американският президент обаче не можеше да не притегли вниманието с шегата за американските избори и Русия, извънредно внимателен въпрос в Съединени американски щати. "Не се месете в изборите, господин президент, не се месете ", сподели той иронично, обръщайки се към съветския си сътрудник, откакто беше запитан от публицист за рисковете от такава интервенция в президентските избори през 2020г., за които милиардерът републиканец стартира към този момент акцията си.

Тръмп театралничи необятно ухилен и вдигнат палец с един от огромните си поддръжници - президента Жаир Болсонаро, който побърза да разгласява фотографията в Туитър и да разгласи, че е "голям обожател " на американския си сътрудник.

Толкова за деянията на обвързаност. По най-горещата тематика на този конгрес на Г-20 през днешния ден Тръмп сподели, че се надява на "ползотворна " среща на следващия ден с китайския си сътрудник Си Цзинпин. На тази същинска среща на върха в границите на срещата на върха двамата водачи ще се опитат да лимитират комерсиалната и софтуерна ескалация сред техните страни, която заплашва растежа в международен проект, отбелязва Агенция Франс Прес. Вашингтон заплашва да наложи мита на всички вносни китайски артикули, а оттова няма да има връщане обратно. Китай осъди това като "тормоз " от страна на американците.

Редица анализатори се надяват в Осака да бъде реализирано помирение, даже и сега, когато договарянето на огромно комерсиално съглашение наподобява илюзорно.

Никой или съвсем никой не има вяра, че ще има мъртвило по въпроса за климата - въпрос, който поражда напрежение в средите на Г-20, откакто администрацията на Тръмп реши да се отдръпна от Парижкото съглашение. "Климатът е най-трудната тематика " на срещата на върха, подчертаха сътрудници на френския президент Еманюел Макрон. "Американците държат доста изострен език на масата " и биха могли в Осака да увлекат със себе си "три-четири страни ", които биха могли по-късно също да откажат да подпишат декларацията в поддръжка на Парижкото съглашение, се притесняват французите. Най-често в тази връзка се загатват Бразилия, Турция и Саудитска Арабия са имената.

Държавните и държавните ръководители имат дълбоки разлики и по самия мироглед за политическата власт. Прогресистите "не могат просто да диктуват това, което желаят, както правеха през последните десетилетия ", сподели Владимир Путин в изявление за в. "Файненшъл таймс ", отпечатано през днешния ден, приветствайки твърдата политика на Тръмп по отношение на незаконната имиграция. Тази концепция за прогресизъм "е остаряла ", счита той.

"Авторитаризмът, култът към личността и законът на олигарсите са в действителност остарели ", отвърна ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

В изявление, първото след отравянето на някогашния разузнавач Сергей Скрипал през 2018 година на английска земя, английската министър-председателка Тереза Мей с мразовит звук прикани Путин "да спре дейностите си на дестабилизация, които заплашват Обединеното кралство и неговите съдружници ", и изключват нормализиране на двустранните връзки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР