Срещата на върха на ЕС, започнала вчера по инициатива на

...
Срещата на върха на ЕС, започнала вчера по инициатива на
Коментари Харесай

Извън енергийната криза: Европейските лидери провеждат дебат за таваните на цените на газа

Срещата на върха на Европейски Съюз, почнала през вчерашния ден по самодейност на френския президент Еманюел Макрон в Прага, продължава и през днешния ден.

Остри рецензии срещнаГермания, след катопредстави народен пакет за подкрепяне на стойност до 200 милиарда евро за справяне с силата.

Германският канцлер Олаф Шолц разказа ограниченията като „ двоен взрив “, само че доста страни показаха мнение, че нямат финансовите средства за подобен пакет.

„ Германската стопанска система е толкоз огромна, че поддръжката, която немското държавно управление дава на своите компании, може да изкриви вътрешния пазар на Европейски Съюз “, съобщи латвийският министър председател Крисянис Каринс, представен от немската социална телевизия ZDF.

„ Не би трябвало ползите на Германияда дефинират развиването на цените за всички страни-членки “, показа мнение министър председателят на ПолшаМатеуш Моравецки.

Много държавни управления одобряват немския пакет като опция да засилят настояванията си за европейски ограничения. Страни като Франция и Италия упорстват за таван на цените на газа от пролетта. Повече от половината от страните в Европейски Съюз към този момент го вършат, катоискат оптималната цена за газ, продаван на едро в Европейски Съюз, и за импорт на газ.

Предложение на Полша, Италия, Белгия, Гърция и Испания планува " динамичен кулоар ", с който цената да се движи към пет % над избран показател.

В писмо до страните от Европейски Съюз тази седмица ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен за първи път беше отворена за общо ограничаване на цените и направи разнообразни оферти. Едноот тях е краткотрайно ограничаване на цената на газа, търгуван в Европейски Съюз.

Друг вид е да се ограничи единствено цената на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия.

Испания и Португалия вкараха нещо сходно. Евентуално законодателно предложение от Европейската комисия зависи в огромна степен от дебата на срещата на върха - и от това дали ще има съглашение.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР