Срещата на върха на ЕС отложи решението за създаване на

...
Срещата на върха на ЕС отложи решението за създаване на
Коментари Харесай

Разделението в ЕС как да се спасим от икономическата болест заради коронавируса е силно

Срещата на върха на Европейски Съюз отсрочи решението за основаване на фонд за икономическо възобновяване поради ковид, съобщи БГНЕС
Разделените водачи на Европейски Съюз пристъпиха към правенето на проект за икономическо възобновяване на наранена от пандемията Европа, откакто Кристин Лагард, шеф на Европейската централна банка, предизвести, че е належащо незабавно да се подхващат дейности. Държавите-членки спорят за избавителните стопански ограничения от седмици, като най-силно засегнатите страни като Испания и Италия приканват по-богатите страни като Германия и Холандия да показват невиждана взаимност.
След четири часа диалози водачите се съгласиха да възложат на Европейската комисия - изпълнителната власт на Европейски Съюз, да се върне с проект на 6 май, който да отговори на потребностите за възобновяване на европейската стопанска система.
" Създава се консенсус за подсилване на стратегическата автономност на Европа измежду 27-те страни членки на Европейския съюз ", съобщи френският президент Еманюел Макрон след диалозите.
Както се очакваше, водачите се съгласиха, че всеки проект ще се реализира посредством дълготрайния бюджет на Европейски Съюз. Това изиска немският канцлер Ангела Меркел, като изрично се опълчи на по-амбициозни оферти, подкрепени от Италия и Испания като взаимните заеми от Европейски Съюз.
" Европейският бюджет в продължение на десетилетия е изпитаният инструмент за решение на общи задания в Европейски Съюз ", сподели Меркел пред депутатите в Берлин преди договарянията.
Следващата борба ще завърши с това какъв брой ще бъде повишен бюджета на Европейски Съюз и дали Европейска комисия ще може да акумулира повече пари. Този спор още веднъж ще разцепи Европа по линията север-юг, като Германия, Холандия и други страни приканват за заеми с условия.
" Следващият бюджет би трябвало да се приспособи към новите условия, след коронавирусната рецесия, би трябвало да увеличим неговата огнева мощност ", сподели след диалозите ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лейен.
Напредъкът в постигането на общо решение след последната видеоконференция на европейските водачи пристигна откакто Кристин Лагард ги предизвести, че най-лошите прогнози на банката сочат, че брутният вътрешен артикул на блока може да падне с цели 15% през 2020 година вследствие на пандемията.
Засега Лагард се включи в борбата за избягването на рецесията в Европа, като към този момент освободи парични тласъци в размер на 750 милиарда евро, само че настоя държавните управления на Европейски Съюз да създадат повече.
Преди срещата ръководителят на Еврогрупата Марио Сентено прикани ръководителите на Европейски Съюз да завършват допустимо най-скоро координацията на дълготраен европейски фонд за икономическо възобновяване, който би трябвало да добави краткосрочната стратегия за рестартиране на стопанската система на стойност 540 милиарда евро, основана от Европейската комисия, Европейската капиталова банка и Европейския механизъм за стабилизация (ЕСМ, стабилизационен фонд на еврозоната).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР