Срещата на върха на БРИКС се превърна в седмица, изпълнена

...
Срещата на върха на БРИКС се превърна в седмица, изпълнена
Коментари Харесай

Най-важните неща, които трябва да запомним от срещата БРИКС

Срещата на върха на БРИКС се трансформира в седмица, изпълнена със забележителни събития. Имайки поради разширението на алианса с още шест страни и събитията, които биха могли да имат обилни геополитически последствия, дано забележим четири съществени извода, произлизащи от срещата на върха на БРИКС 2023.

Вниманието беше концентрирано върху проектите за разширение – идея, която блокът обмисляше от много време. Тази идея освен се материализира, само че и проправи пътя за продължаваща смяна в световния стопански пейзаж. В резултат на това стратегическите ходове, подхванати от алианса, безспорно го нареждаха на възходяща траектория.

Засилени вероятности за дедоларизация в границите на БРИКС

С включването на тези шест нови страни членки блокът БРИКС към този момент обгръща шест от деветте най-големи страни производителки на нефт в света. Освен това, като се има поради, че 90% от световните покупко-продажби с нефт са деноминирани в щатски долари, това развиване може да докара до обилни последствия за дедоларизацията.

Съединените щати към този момент показаха угриженост по отношение на склонността на Саудитска Арабия да се откаже от $ при продажбите на нефт. Сега, с включването си в алианса, тя евентуално ще одобри самодейностите за потребление на локална валута, подкрепяни от блока.

Освен това Иран и ОАЕ, които са огромни производители на нефт, също способстват за напредъка на напъните на блока за поощряване на локалните валути. Това, от своя страна, дава спомагателен подтик на програмата за дедоларизация, призната от алианса през последните месеци.

Критичен прогрес в граничните договаряния сред Китай и Индия

В навечерието на срещата на върха огромно значение имаха договарянията сред Китай и Индия по отношение на продължаващото напрежение по границите. Вследствие на това значима информация от срещата на върха на БРИКС през 2023 година е, че и двете страни са изтеглили забележителен брой ситуирани войски от граничния район.

Двете страни направиха взаимно изказване преди събитието и възобновиха разискванията с акцент върху деескалацията. Тези диалози наподобява дадоха позитивни резултати, а взаимните им старания бяха оценени като удобни за световната и районната непоклатимост от разнообразни източници.

CBS заяви, че усъвършенстваните връзки сред двете страни са съдействали за международния мир, непоклатимост и развиване. Този миг безспорно ще има обилни последствия за цялостния стопански съюз. Отношенията сред Китай и Индия са обект на наблюдаване от дълъг интервал от време.

Конкретно разширение на блока БРИКС

Предмет на разискване на международната геополитическа сцена беше евентуалното разширение на блока БРИКС. Макар мнозина да чакаха съглашение за насоките, алиансът направи по-съществена крачка напред. Те публично приветстваха шест страни като нови членове.

Включването на Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства, Аржентина, Египет и Етиопия бележи исторически миг. Това е освен първият случай на разширение на блока от 2010 година насам, само че и ще има последствия за световната геополитика.

Водещият участник в тази група е Саудитска Арабия и нейното влизане носи забележителен капацитет за дедоларизация. Следователно икономическите последствия са значим акцент измежду изводите от срещата на върха на БРИКС през 2023 година

Забележителни пропуски измежду водачите на БРИКС

Въпреки че участваха повече от 40 държавни глави, незабравим извод от срещата на върха на БРИКС през 2023 година беше отсъствието на основни фигури. По-конкретно, Владимир Путин очевидно отсъстваше, а ненадейно откриващата среща бе пропусната от китайският президент Си Дзинпин.

Вместо това речта, която се очакваше да бъде произнесена от Дзинпин, беше произнесена от министъра на търговията Уанг Вентао. Въпреки че той се появи на последвалата вечеря, отсъствието му по време на речта провокира безпокойствие.

От друга страна, отдалеченото присъединяване на Путин се очакваше заради неизпълнената заповед за арест на Международния углавен съд. Участието му в срещата на върха постоянно е било планувано посредством видеовръзка от Москва.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР