Срещата на върха на Amazon приема пътна карта за опазване, но липсва конкретни ангажименти

...
Лидерите на южноамериканските нации позират за групова снимка по време
Коментари Харесай

Лидерите на южноамериканските нации позират за групова снимка по време на срещата на върха на Amazon, в конгресния център Hangar в Белем, Бразилия, вторник, 8 август 2023 г. Лидерите на южноамериканските нации позират за групова снимка по време на срещата на върха на Amazon, в конгресния център Hangar в Белем, Бразилия, вторник, 8 август 2023 г. - Авторско право Ералдо Перес/Авторско право 2023 г. The AP. Всички права запазени От Euronews  с AP Публикувано на 09/08/2023 - 22:26

Говорейки пред репортери след срещата в сряда, президентът на Бразилия Лула да Силва каза, че развитите нации трябва да изпълнят ангажиментите си да предоставят парична подкрепа за защита на горите.

Бразилската среща на върха в Амазонка затвори в сряда с пътна карта за опазване на тропическите гори, която беше приветствана като важна стъпка в противодействието на изменението на климата, но без конкретните ангажименти, търсени от някои природозащитници, за прекратяване на обезлесяването.

РЕКЛАМА

Лидери и министри от осем държави от Амазонка подписаха декларация във вторник в Белем, Бразилия, която изложи планове за стимулиране на икономическото развитие в техните страни, като същевременно се предотврати продължаващата гибел на Амазонка „да достигне точка, от която няма връщане“.

Няколко екологични групи описаха декларацията като сбор от добри намерения с малко измерими цели и времеви рамки. Въпреки това, той беше възхвален от други и организацията-чадър на Amazon на местните групи отпразнува включването на две от основните си искания.

„Значително е, че лидерите на страните от региона се вслушаха в наука и разбра призива на обществото: Амазонка е в опасност и нямаме много време да действаме“, се казва в изявление на международната група WWF. „WWF обаче съжалява, че осемте амазонски страни, като един фронт, не са постигнали обща точка за прекратяване на обезлесяването в региона.“

Към срещата на върха в сряда се присъединиха президентите на Република Конго и Демократична република Конго, емисар на президента на Индонезия и посланикът на Франция в Бразилия, представляващ амазонската територия на Френска Гвиана. Емисар на Норвегия, най-големият дарител на бразилския фонд Amazon за устойчиво развитие, също присъства.

Националните представители в сряда подписаха подобно, но много по-тънко споразумение от това на колегите им предишния ден; то също не съдържа конкретни цели и най-вече засилва критиките към развитите нации за неуспеха да осигурят обещаното огромно финансиране за климата.

Осемте нации, които присъстват във вторник – Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела – са членове на наскоро възродената Организация на Договора за сътрудничество на Амазонка, или ACTO, които се надяват, че един обединен фронт ще им даде основен глас в глобалните разговори за околната среда преди конференцията за климата COP 28 през ноември.

„Природата се нуждае от тях, за да плати“

Срещата на върха затвърждава стратегията на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва за лост глобална загриженост за опазването на Амазонка. Окуражен от спада с 42% в обезлесяването през първите си седем месеца на поста, той потърси международна финансова подкрепа за опазване на горите.

Говорейки с репортери след срещата в сряда, Лула се противопостави на „мерките за защита, зле прикрити като екологични загриженост“, които ограничават вноса от развиващите се нации, и каза, че развитите нации трябва да изпълнят ангажиментите си да осигурят парична подкрепа за опазването на горите.

„Природата, която промишленото развитие замърсяваше в продължение на 200 години, се нуждае от тях, за да плащат част, за да можем да съживим част от разрушеното. Природата има нужда от пари“, каза Лула.

Не е напълно подравнено

Амазонка се простира на площ два пъти по-голяма от Индия. Две трети от него се намират в Бразилия, като останалите седем държави и територията на Френска Гвиана споделят останалата трета. Правителствата исторически са го разглеждали като област, която трябва да бъде колонизирана и експлоатирана, без да обръщат особено внимание на устойчивостта или правата на коренното население.

Всички държави от Амазонка са ратифицирали Парижкото споразумение за климата, което изисква подписалите го да определят цели за намаляване на емисиите на парникови газове. Но трансграничното сътрудничество исторически е било оскъдно, подкопано от ниското доверие, идеологическите различия и липсата на правителствено присъствие.

РЕКЛАМА

Членовете на ACTO — събират се едва за четвърти път в 45-годишното съществуване на организацията — демонстрира във вторник, че не са напълно съгласувани по ключови въпроси.

Ангажиментите за защита на горите са неравномерни. И тяхната съвместна декларация не включваше споделен ангажимент за нулево обезлесяване до 2030 г., както някои се надяваха. Бразилия и Колумбия вече са поели този ангажимент.

Някои учени казват, че когато 20% до 25% от гората бъде унищожена, валежите драстично ще намалеят, превръщайки повече от половината от тропическите гори в тропическа савана с огромни загуба на биоразнообразие.

Обсерваторията за климата, мрежа от десетки екологични и социални групи, както и Грийнпийс и The Nature Conservancy, оплакаха липсата на подробни ангажименти в декларацията.

„113-те оперативни параграфа на декларацията имат заслугата да съживят забравения ACTO и признават, че биомът достига точка, от която няма връщане, но не предлагат практически решения или календар на действия за избягването му“, казаха от Обсерваторията на климата в изявление.

РЕКЛАМА

Права на традиционни територии

Колумбийският лидер на коренното население Фани Куиру от Координационния орган на организациите на коренното население в басейна на Амазонка похвали декларацията за изпълнявайки две от основните им искания — признаване на правата им върху традиционни територии и създаване на механизъм за официално участие на коренното население в рамките на ACTO.

Бруна Сантос, директор на Бразилския институт към Удроу Уилсън Център, каза, че срещата на върха демонстрира „усилие да се третира Амазонка като регионална програма“, но също така подчерта неяснотите в приоритетите на бразилското правителство, включително по отношение на проучването на нефт.

Президентът на Колумбия се изказа силно за лицемерието да се настоява за запазване на Amazon, докато се преследва петрол, приравнявайки го на залагане на „смърт и унищожаване на живот“.

Лула се въздържа да заеме окончателна позиция относно петрола, цитирайки решението като технически въпрос. Междувременно бразилската държавна компания Petrobras се стреми да проучва петролни находища близо до устието на река Амазонка.

Въпреки разногласията имаше признаци за засилено регионално сътрудничество и нарастващо глобално признание за значението на Амазонка за задържането изменението на климата. Един колективен глас – заедно с насочването на повече пари към ACTO – може да му помогне да служи като представител на региона на глобалната сцена преди климатичната конференция на COP, казаха лидери.

РЕКЛАМА

Андерс Хауг Ларсен , ръководител на международното застъпничество във Rainforest Foundation Norway, каза, че нациите на Амазонка са прави да изискват повече пари от развитите нации и че тяхната политическа воля за защита на тропическите гори представлява историческа възможност.

„С плана от тази среща на върха и непрекъснатото намалено обезлесяване, това е мястото, където международната общност трябва да вложи парите си за климата“, каза той.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР