Срещата на президента на САЩ Джо Байдън с китайския президент

...
Срещата на президента на САЩ Джо Байдън с китайския президент
Коментари Харесай

Срещата Байдън-Си: Разведряване, но без впечатляващи резултати

Срещата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън с китайския президент Си Дзинпин предходната седмица слага точка на връзките, предизвикващи неустановеност за бизнеса през последните години, считат анализатори, представени от CNBC.

Байдън и Си се срещнаха за първи път от към година в Сан Франциско в границите на конференцията за Азиатско-тихоокеанско икономическо съдействие.

" Мисля, че има консенсус, който излиза от тази среща на върха ", декларира Уанг Донг, изпълнителен шеф на Института за световно съдействие и съгласие към Пекинския университет. " Това, което получавате от тази среща на върха, е доста явен сигнал, че двете страни, се ангажират с това, което можем да назовем наново свързване, в прочут смисъл, въз основата на взаимност и взаимно почитание. Мисля, че това е доста значимо и за двете страни, а в действителност и за международната стопанска система. "

По създание Съединени американски щати и Китай работят върху това какво значи да си сътрудничат, когато могат.

" Мисля, че за американския бизнес вярата е, че този нов звук може да се трансформира в ново обикновено положение на икономическите връзки, в което има взаимноизгодни връзки, в които Китай играе по разпоредбите и двете страни могат да се върнат към по-нормална икономическа основа, да отпаднат някои от тези мита и ответни ограничения ", споделя и Джейк Колвин, президент на основания във Вашингтон Национален съвет за външна търговия.

В диалозите си със Си Байдън не е отстъпил от въпроса за контрола върху износа, въведен от съображения за национална сигурност. Но в доклада на Белия дом се споделя, че " водачите са удостоверили нуждата от справяне с рисковете, свързани с усъвършенстваните системи за изкуствен интелект, и от възстановяване на сигурността на технологията посредством държавни диалози сред Съединени американски щати и Китай ".

Двете страни се договориха също по този начин да възстановят договарянията сред военните си звена, които бяха прекратени за повече от година.

" За бизнес общността срещата показва, че цялостното делене е в историята и че вложенията в Китай остават възможни, най-малко в нечувствителни браншове ", показва Габриел Вилдау, ръководещ шеф в Teneo. " Срещата алармира, че двамата водачи желаят да избегнат низходящата серпантина и да си сътрудничат там, където ползите съответстват ".

Администрацията на Байдън се пробва да ограничи американските вложения и бизнеса с китайски компании, които създават съвременни технологии, имащи отношение към военното развиване на Пекин. Но американски публични лица акцентират, че по-голямата част от търговията и обвързвания с потребителите бизнес не са наранени.

Промяна в отношението

Както и при останалите публични срещи сред Съединени американски щати в Китай през тази година, срещата Байдън-Си води до дейности, като да вземем за пример възобновяването на повече полети сред двете страни - за първи път след пандемията във вторник от Пекин излетява пряк полет към Вашингтон.

" Чух доста разкази на публични лица, от които излиза наяве, че персоналният им опит с китайските събеседници ненадейно се е трансформирал: обещания за идни лицензи, които от дълго време се смятаха за невъзможни, изясненост по отношение на решенията за битка с шпионажа, достъп на по-високо равнище до китайски представители на по-високо равнище, удобно отношение от страна на китайските медии и други сходни ", разяснява на собствен ред Иън Бремър, президент на консултантската компания Eurasia Group.

Mastercard да вземем за пример в понеделник разгласи, че взаимното ѝ дружество в Китай е получило утвърждение от Китайската национална банка да стартира да обработва вътрешни заплащания. Компанията чака съвсем четири години за това позволение.

Противници или сътрудници

След срещата с Байдън Си приказва на вечеря с висши американски бизнес ръководители, на която декларира, че главният въпрос е дали двете страни са " съперници или сътрудници ".

" Бях доста окуражен от обстоятелството, че имаше толкоз доста компании, които вложиха в това Съединени американски щати и Китай да имат позитивни връзки ", споделя ръководещият шеф на Blueshirt Group Гари Дворчак, който също е участвал на вечерята. " При отрицателна конюнктура сред Съединени американски щати и Китай доста от тези компании можеха да останат настрани “.

Предстоящи избори като риск

През уикенда Eurasia Group декларира, че в този момент е по-вероятно Съединени американски щати и Китай да станат очевидци на " управляемо утежняване " на връзките си до края на 2024 година, а вероятността за " съществено утежняване " е по-малка.

Но консултантската компания дефинира шанса за " доста усъвършенстване " като нулев.

Президентските избори в Съединени американски щати са планувани за ноември 2024 година Демократично самоуправляващият се остров Тайван би трябвало да организира своите през януари. Пекин счита Тайван за част от своята територия, без право на независима дипломация. Съединени американски щати признават Пекин за единственото държавно управление на Китай, само че поддържат неофициални връзки с Тайван.

" Дали тази позитивна атмосфера може да продължи доста дълго, е под въпрос предвид на идните следващата година президентски избори ", споделя Джин Канон, заместник-декан, професор и теоретичен началник на Училището за интернационалните проучвания към Китайския университет Ренмин.

Той дефинира срещата на върха Байдън-Си като " доста добра ", само че означи, че в дълготраен проект ръководството на връзките е " доста сложна работа ".

От дълготрайна позиция в китайската общност има известни подозрения за това по какъв начин постигнатият консенсус може да бъде осъществен.

Няма впечатляващи резултати

Дългогодишните проблеми за американските бизнес интервенции в Китай остават, а покупко-продажбите не престават да не се подписват за една нощ, написа в умозаключение CNBC и прибавя:

„ Въпреки известията в медиите, че китайското държавно управление може да употребява срещата на върха сред Байдън и Си като опция за оповестяване на ангажимент за обновяване на покупките на самолетите 737 Max на Boeing, такава вест не се появи “.

" Тази среща не докара до някакви блестящи резултати ", споделя Колвин. " Тя беше сполучлива в слагането на основите на връзките и задаването на нов звук за съдействие и за решение на проблеми. Но мисля, че фирмите към момента са фокусирани върху намаляването на риска и диверсифициране на веригите за доставки. В последна сметка те ще вземат решенията си въз основа на действителността на място в Китай. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР