Срещата на министрите на отбраната от Букурещката деветка“ (Б9) завърши

...
Срещата на министрите на отбраната от Букурещката деветка“ (Б9) завърши
Коментари Харесай

Панайотов и министрите на отбраната от Б9 разтревожени от действията на Русия |

Срещата на министрите на защитата от „ Букурещката деветка “ (Б9) приключи с приемане на обща позиция, в която е изразена обща паника за дейностите на Русия по целия Източен фланг на Алианса от Балтийско до Черно море и изключително от скупчването на сили и средства в непосредствена непосредственост до украинската граница, оповестиха от Министерството на защитата. 

„ Букурещката деветка “ (Б9) е конгрес на министрите на защитата на 9-те страни членки на НАТО от Източна Европа - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чешката република, да обсъдят настоящи въпроси, свързани с общите закани за сигурността. Срещата се организира на 25 и 26 ноември 2021 година в столицата на Румъния. 

В позицията се акцентира нуждата от координирани дейности за повишение на сигурността и защитата на показаните страни във формата в границите на общата сигурност на НАТО и Европейски Съюз. Министрите от Б-9 се сплотиха в общата си угриженост по отношение на ситуацията на границата с Беларус и показаха взаимност със засегнатите съдружници Полша, Литва и Латвия.

В сряда Русия организира военни учения в Черно море, южно от Украйна и съобщи, че би трябвало да увеличи бойната подготвеност на своите стандартни и нуклеарни сили заради засилената интензивност на НАТО покрай нейните граници.

Разузнавателни служби на Украйна и на Съединените щати от най-малко седмица сигнализират, че съгласно тях Русия приготвя нахлуване и проведоха свои лични учения покрай границата с Беларус. Според Украйна Русия има над 92 000 бойци, ситуирани към украинските граници и се готви за офанзива до края на януари или началото на февруари. В обществените мрежи има фотоси и видеа от регионите покрай украинската граница на колони и влакови композиции натоварени с тежка военна техника.

Заплахите и провокациите по Източния фланг на Алианса следва да намерят своето отражение в бъдещата Стратегическа идея на НАТО, е споделил министърът на защитата Георги Панайотов. Той е заявил поддръжката на България за усилване на стратегическото партньорство сред НАТО и Европейски Съюз в региона на защитата и сигурността за повишение на възпиращия и защитителен капацитет на двете организации за справяне с геостратегическите провокации. Той показал също, че при построяването на новия модел на силите на НАТО следва да бъде регистрирано желанието и готовността на България да семейства районния военноморски съставен елемент на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) за района на Черно море.

Срещата в Букурещ беше открита от министър-председателя на Румъния Николае-Йонел Чука. Във форума участваха новоназначеният министър на защитата на Румъния Василе Дънку и Йорг Сий - заместник-помощник на генералния секретар на НАТО. Заместник-секретарят на защитата на Съединени американски щати Катлийн Хикс приветства участниците в срещата с видеообръщение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР