Срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък все

...
Срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък все
Коментари Харесай

ЕС постигна напредък по мерките в енергийната криза

Срещата на водачите на Европейски Съюз в Брюксел в четвъртък въпреки всичко реализира прелиминарен прогрес по ограниченията за справяне с енергийната рецесия. Страните дадоха " зелена светлина " на Европейската комисия (ЕК) да работи по оферти за краткотрайно ограничаване на цените, заяви Politico.

Съвместни поръчки на газ и краткотраен динамичен ценови кулоар за покупко-продажбите с природен газ, с цел да се лимитират неотложно несъразмерните цени се оформиха като вероятни решения в края на първия ден на срещата на върха.

Германия, която беше един от най-силните съперници на тавана на цените, най-сетне  даде поддръжката си за кратковременен надзор на разноските за газ, до момента в който не бъде основана нова система за ценообразуване.

Голяма част от детайлите обаче към момента не са конкретизирани.

Лидерите започнаха спомагателни диалози за среща на енергийните министри идната седмица. Германският канцлер Олаф Шолц даже сподели, че може да е нужна незабавна среща на върха на водачите на Европейски Съюз идващия месец - дейно давайки на Германия и други несъгласие върху окончателното предложение, в случай че е належащо.
 Страните от Европейски Съюз не намират общ метод за справяне с енергийната рецесия
Страните от Европейски Съюз не намират общ метод за справяне с енергийната рецесия

В края на седмицата се срещат водачите на страните от блока

" Много добра и солидна пътна карта ", сподели предеседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Списък от ограничения, върху които ще се работи в допълнение ", съгласи се ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Другото главно предложение за ограничение на цените на газа - скица за ограничение на цената на газа, употребен за произвеждане на сила, наречена Иберийски механизъм - също ще се придвижи напред. Но това също ще пристигна с голям брой условия, в това число заричане за включване на " разбор на разноските и изгодите ". Страните от Европейски Съюз също поддържаха непринуден проект за взаимно закупуване на газ - откакто Унгария се опълчи на наложителния метод.

Евролидерите се договориха за ограничения за енергийна взаимност сред страни при положение на спиране на доставките на газ за някои от страните.

Съвместните поръчки на газ ще бъдат доброволни. Те са наложителни единствено за  15% от доставките, нужни за запълване на хранилищата. До началото на идната година Европейската комисия ще би трябвало да създаде нов пазарен индикатор, който отразява по-точно изискванията на газовия пазар в Европа.

Очаква се средства от кохезионните фондове да бъдат пренасочени за отбрана на семействата и бизнеса.

Отново сме очевидци на типичен резултат за Европейски Съюз. Всеки получава малко, никой не получава всичко, повече говорене е неизбежно и мнозина ще възроптаят на безкрайния развой. Но, настояха водачите, всичко опира до единение.

" Днес беше положително упражнение да се изслушваме един различен и да си имаме вяра ", сподели белгийският министър председател Александър Де Кроо. " Човешкият детайл, доверието, е по-голям от заключенията на Съвета. "

По-рано вечерта италианският водач в оставка Марио Драги прикани сътрудниците си да одобряват общ фонд, който да помогне за намаление на цените на силата, предлагайки последна молба на последната си среща на върха на Европейски Съюз като министър-председател.

Неговата интервенция се включи в късното допълнение към окончателното официално съобщение, което приканва за " общи решения на европейско равнище, където е уместно " - необятно възприемано като мигане към вероятни общоевропейски стратегии, които да оказват помощ за поемането на финансовото задължение на енергийната рецесия.
 Politico: Европа протяга ръка на горите си поради енергийната рецесия
Politico: Европа протяга ръка на горите си поради енергийната рецесия

Много страни понижават рестриктивните мерки за сеч на дървета

Все отново Шолц сподели, че Европейски Съюз ще изследва " какво е допустимо " и не изключи блокът да поеме нов дълг, с цел да финансира финансов инструмент, сходен на програмата SURE на Европейски Съюз от ерата на Коронавирус, която оферираше на страните заеми за подсилване на напъните за финансова помощ.

Припомняме, че фон дер Лайен, които водачите на Европейски Съюз да обсъдят, откакто Франция, Италия, Полша и 12 други страни предходната седмица приканиха Брюксел да предложи подобен, само че към този момент очевидно няма съгласие по този въпрос.

Министрите на финансите от еврозоната ще прегледат още веднъж въпроса на идната си среща.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР