Срещата на Г7 в Канада се очертава изключително напрегната още

...
Срещата на Г7 в Канада се очертава изключително напрегната още
Коментари Харесай

Днес всички очи ще са вперени в Квебек! Лидерите на света се събират за страшно трудни разговори, а най-горещата тема е…

Срещата на Г7 в Канада се обрисува извънредно напрегната още преди да е почнала. Американският президент Доналд Тръмп настоя за връщането към формата Г8, в който взе участие и Русия. А френският държавен глава Еманюел Макрон заприказва за формат Г6+1, като разгласи желанието си да изолира Съединените щати поради комерсиалната война с Европа, Канада и Мексико, оповестяват международните организации.

Търговският спор сред Америка и Европа е една от главните тематики на започващата довечера среща на върха на седемте водещи международни стопански системи. Но още преди началото й стана ясно, че тя ще бъде запомнена като една от най-спорните в 42-годишната история на формата. Преди да отпътува за Квебек, американският президент Доналд Тръмп разгласи, че Русия би трябвало още веднъж да бъде призната в групата на седемте: " Русия би трябвало да взе участие в срещата. Независимо дали ви харесва, и може да не е политически правилно, само че имаме да управляваме света. Г7 беше Г8 преди да изхвърлят Русия. Според мен би трябвало да я върнем назад в групата и на масата за договаряния ", съобщи Тръмп.

Новият италиански министър председател Джузепе Конте поддържа апела на американския президент. Връщането на Русия в групата е в полза на всички, написа Конте в Туитър. В Канада Конте ще направи интернационалния си дебют като водач на Италия. Правителството му обаче към този момент даде поръчка, че ще следва проруски курс във външната си политика като изиска и повдигане на глобите против Москва.

Русия бе изключена от срещите на водещите международни сили след анексирането на Крим. А Москва разяснява, че не демонстрира огромен интерес към Г7. „ Концентрираме работата си в други формати, да вземем за пример Г20, чието значение пораства “, разяснява представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В навечерието на срещата на върха в Квебек френският президент Еманюел Макрон още веднъж насочи остра рецензия към Белия дом поради почналата комерсиална война с Европа, Канада и Мексико. „ Хегемонията, която следва Тръмп, е законът на по-силния. Хегемонията е краят на правото и законността “, съобщи Макрон след двустранна среща с канадския министър председател Джъстин Трюдо.

" Може би американският президент не се интересува от това, че е изолиран. Ако би трябвало ще бъдем единствено шест страни, които заставаме зад общи полезности. Ще кажа на президента Тръмп, че подхванатите ограничения са контрапродуктивни подари и за американската стопанска система. Според моите разбирания сътрудниците не водят война между тях ", предизвести Еманюел Макрон в Квебек.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР