Срещата на Федералния резерв на САЩ през декември 2023 г.

...
Срещата на Федералния резерв на САЩ през декември 2023 г.
Коментари Харесай

Риск от рецесия в САЩ още съществува, въпреки успокоението от Фед

Срещата на Федералния запас на Съединени американски щати през декември 2023 година алармира за прекосяване към внимателна позиция, което демонстрира, че лихвените проценти може би са достигнали своя връх за сегашния цикъл. 

Въпреки този завой, съгласно Мартин Вурм, шеф в Moody’s Analytics, съществуват опасения за евентуална криза в американската стопанска система, макар че индикаторите сочат идно понижаване на лихвените проценти.

Федералният запас се въздържа от повишение на лихвените проценти за четвърти следващ път, като ги резервира в диапазона 5.25-5.5 %, който е най-високият от над две десетилетия. Предишните покачвания на лихвите с общ размер 525 базисни пункта имаха за цел да се преборят с рекордната инфлация, която през предишното лято се повиши до най-високите си равнища от над 40 години насам.

Вурм посочи забележките на ръководителя Джером Пауъл, формулировката на изказването на FOMC и декемврийските прогнози, сочещи по-бързо от предстоящото закъснение на инфлацията и икономическата интензивност по отношение на септемврийските прогнози.

След съвещанието Пауъл загатна за полемики сред членовете на FOMC по отношение на евентуални понижения на лихвените проценти. Прогнозите на Фед плануват най-малко три понижения на лихвените проценти с по 25 базисни пункта през 2024 година, последвани от четири през 2025 година и още три през 2026 година

Вурм има вяра, че намаляването на лихвените проценти може да стартира към съвещанието през юни 2024 година, което съответствува с предстоящото приближаване до инфлационната цел на Фед от 2%. Въпреки пазарния оптимизъм, предусещащ шест намаления на лихвените проценти през 2024 година, прогнозата на Фед включва единствено три до края на годината.

Пауъл призна, че рискът от стопански спад продължава да съществува макар по-ранните прогнози за криза, които не се сбъднаха. Уърм означи малко по-песимистични вероятности в декемврийските прогнози на FOMC, предвиждайки закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт до 1.4% за идната година.

Вероятността за криза, въпреки и да не е най-вероятният излаз, остава нараснала заради провокациите, подбудени от високите лихвени проценти, оказващи въздействие върху приходите на семействата, потреблението и лимитираните банкови системи в Съединени американски щати. Вурм прави оценка 25% възможност за криза при започване на 2024 година, което е по-малко спрямо прогнозата за 50% при започване на 2023 година, само че към момента е доста.

Въпреки нападателната позиция на Фед и евентуалното икономическо закъснение Урм изрече съмнение за опцията за меко приземяване, предвиждайки по-бавен стопански напредък и леко повишение на безработицата, без да се стигне до пълномащабна криза.

Въпреки това Урм предизвести за инфлацията, като уточни, че тя може да се увеличи, в случай че цените на силата или растежът на заплатите се ускорят доста.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР