Срещата на Доналд Тръмп с лидерите на Конгреса завърши, без

...
Срещата на Доналд Тръмп с лидерите на Конгреса завърши, без
Коментари Харесай

Във Вашингтон все още няма компромис за отваряне на правителството

Срещата на Доналд Тръмп с водачите на Конгреса приключи, без да бъде реализирано решение на рецесията, която продължава от 22 декември. Президентът предизвести, че е подготвен да държи държавното управление затворено доста дълго - " месеци, даже години ". Определена е група, която да договаря през почивните дни в опит да откри излаз от обстановката.

 © Българска телеграфна агенция
И този път двете страни са останали твърдо на позициите си, които наподобяват непримирими на този стадий. Демократите са настояли държавното управление да бъде отворено без финансиране за стена на границата с Мексико, а президентът е оповестил, че е подготвен на изключителни ограничения, с цел да реализира задачата си да построи стената. Попитан дали може да го направи без утвърждението на Конгреса, Доналд Тръмп отговори, че това е допустимо.
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Можем да обявим изключително състояние поради сигурността на нашата страна, безусловно. Мога да го направя поради националната сигурност и да я построя доста бързо. Това е другият метод да го създадем. Но в случай че можем да го реализираме посредством договаряния, дано опитаме.
Според анализатори сходен ход не би бил толкоз елементарен вид за президента.

Според американските закони при изключително състояние или война, президентът може да разпореди построяването на военни обекти, само че със средства от фондове на Министерството на защитата, които са предопределени за други цели и се разпределят от Конгреса. Това още веднъж би върнало топката в полето на Капитолия и би провокирало опозиция освен от демократите, само че и от републиканци.

Демократите са повторили в Белия дом своето искане.
Чък Шумър, водач на демократите в Сената: Призовахме президента още един път - не превръщайте в заложници милиони американци, стотици хиляди служащи. Да отворим държавното управление и да продължим полемиките.
Частичното затваряне на федералните служби поради настояването на Тръмп Конгресът да му гласоподава 5,6 милиарда $ за построяването на стената по границата с Мексико, продължава 14 дни. Но Съединените щати помнят и по-продължително блокиране на държавното управление - през 1995 година рецесията продължи над 20 дни. Сега са наранени няколко министерства, измежду които това на вътрешната сигурност, правораздаването, търговията и земеделието. Без заплати са 800 000 чиновници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР