Срещата може да бъде оценена като успех на Българското председателство.

...
Срещата може да бъде оценена като успех на Българското председателство.
Коментари Харесай

Антоний Гълъбов: Антитурската пропаганда у нас е част от проруската

Срещата може да бъде оценена като триумф на Българското председателство. Видяхме, че много мощни ползи се включиха в напъните за противопоставяне на тази среща, за компрометирането й, тъй че без подозрение самият факт, че тя ще се организира, е триумф. Това сподели пред Novini.bg политологът Антоний Гълъбов във връзка днешната среща на върха Европейски съюз-Турция във Варна.

Срещата е доста значима от позиция на възобновяване на разговора сред европейските институции и Турция. Много значимо е този разговор да бъде задоволително действен и прагматичен, тъй като в противоположен случай това отваря необятни пространства за всевъзможен вид пропагандни акции. Най-важно е диалогът да бъде ориентиран към главната си тематика – прегледа на положението на съглашението сред Европейския съюз и Турция. Разбира се, дружно с главната тематика европейските водачи би трябвало да имат опция да чуят мнението на Турция във връзка с дейностите й в Сирия. Европейските водачи няма по какъв начин да не слагат въпроси, свързани с човешките права и свободата на словото, или най-малкото, най-малко да изразят паниката на европейските страни от позиция на информацията, идваща от Турция. За мен тези три съществени точки ще участват в диалозите. Много значимо е да не чакаме някакви радикални, доста бурни резултати – това е среща, която има за цел да възобнови разговора, не да реализира съответен резултат, съобщи политическият анализатор.

Той разяснява и настояването на Българска социалистическа партия министър председателят Борисов да сложи пред турския президент Ердоган въпросите за компенсациите на тракийските бежанци и за изявлението му за душевните граници на Турция, в които попада и Кърджали. Това е следващо доказателство за непросветеност. Форматът на тази среща не допуска сходен вид диалози. Това беше теза, която първо стартира президентът. За мен казусът не е толкоз в некомпетентността, кокото в опита за игра за игра с днешната дата, с обичайни или новосформирани опасения, свързани с Турция. Онова, което би трябвало да знаем и да разбираме добре е, че антитурската агитация в България е част от проруската агитация. В България няма изявени представители на самата турска страна, няма изявени представители в поддръжка на режима на Ердоган. Това обаче е отвън дневния ред на днешния ден. За мен ще бъде триумф, в случай че забележим една взаимна конференция след диалозите, на която тримата водачи да дават отговор дружно на въпроси. Това ще бъде добър дипломатически сигнал, сподели още Антоний Гълъбов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР