Срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и президента на

...
Срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и президента на
Коментари Харесай

Ердоган и Байдън ще разговарят тази вечер

Срещата сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и президента на Съединените щати Джо Байдън, за която бе обявено през вчерашния ден, ще се състои довечера, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Разговорът ще се организира в 18.45 ч. турско (и българско) време в коридорите на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Очаква се той да продължи към час, показва малкия екран, базирайки се на програмата на Байдън, оповестена от Белия дом. Във фокуса на диалозите се чака да бъдат двустранните връзки и тематиката за самолетите F-16, показва НТВ.

Турция изиска през октомври 2021 година да получи нови бойни самолети F-16 и комплекти за рационализация за старите си самолети, само че до момента Конгресът не е дал позволение. Страната заплати 1,4 милиарда $ за изтребителите F-35, само че Вашингтон в профил Анкара от програмата през 2019 година поради това, че страната се снабди с съветските зенитно-ракетни системи С-400, откакто напъните ѝ да купи американски системи Пейтриът се оказаха безрезултатни.

Евентуална договорка за F-16, оценена на към 6 милиарда $, би включвала 40 новопостроени бойни самолети F-16V и комплекти за рационализация за 80 самолета F-16 модел C/D, с които турските въоръжени сили разполагат, писа неотдавна " Уолстрийт джърнъл ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР