Срещаме ви с двама гребци-ветерани, оставили своята диря в спорта

...
Срещаме ви с двама гребци-ветерани, оставили своята диря в спорта
Коментари Харесай

Ветерани тренират с млади състезатели кану-каяк в Асеновград

Срещаме ви с двама гребци-ветерани, оставили своята следа в спорта кану-каяк у нас. И до през днешния ден 70-годишният Асен Чойков и 80-годишният Димитър Касабов не престават да упражняват наедно с младите състезатели от клуба по кану-каяк в Асеновград.

Язовир „ 40 извора " край Асеновград. Горещият следобяд не плаши състезатели и треньори от клуба по кану-каяк „ Асеновец ", които идват за нормалната си подготовка. Ветераните Асен Чойков и Димитър Касабов също са част от групата.

" Идваме всеки ден, само че не всеки ден влизаме, зависи, в случай че е хубаво времето и безшумно. С нарастване на възрастта, от началото повече, само че в този момент към този момент понамалихме малко. Това ми е единственото нещо което ми доставя наслаждение ", споделя Димитър Касабов.

Димитър е взел участие на три европейски, две международни и една предолимпийска седмица. Като дейни състезатели по кану-каяк, двамата са част от националния тим през 60-те и 70-те години на предишния век.

Според Асен Чойков достиженията в спорта зависят най-много от гения и желанието на състезателя.

Чойков се завръща към гребането през 2019-та година и незабавно печели второ място на Държавния шампионат за състезатели над 60 години. Няколко години преди този момент, Димитър Касабов също записва достижение с присъединяване си на Мастърс игрите на олимпиадата в Торино през 2013-та, където се класира четвърти. Според старши треньора на клуб „ Асеновец ", към който в този момент упражняват ветераните, достиженията им са голям тласък за младите спортисти.

" Децата доста се гордеят с тях, тъй като те са живата легенда и когато стартират да описват какво е било преди, на какви ограничения са подлагани, е като един доста добър образец за тях ", споделя старши треньора Камен Куцев.

Младите състезатели също споделят, че има какво да научат от двамата ветерани.

" Стараем се да упражняваме като тях, с цел да може след време да бъдем като тях, да се представяме на високо равнище ", споделя Георги Димитров.

14-годишната Татяна е републикански първенец на България за 2019-та година. Казва, че е избрала кану-каяка, тъй като е друг спорт, а достиженията на възрастните спортисти също я въодушевяват.

Спортът обаче се отплаща и е метод да се резервира положителната физическа форма, безапелационни са Димитър Касабов и Асен Чойков. А за младите спортисти даже е необикновено, когато научат възрастта на състезателите- ветерани.

Асен Чойков продължава да си слага провокации, като желанието му е тази година да се състезава в групата на 50-годишните. И той и Димитър Касабов са безапелационни, че за децата и младежите от клуба в Асеновград предстоят нови спортни триумфи.

Репортер: Галена Паскова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР