Срещаме се с кандидата за кмет на Благоевград Кирил Габеров

...
Срещаме се с кандидата за кмет на Благоевград Кирил Габеров
Коментари Харесай

Kирил Габеров: Ще предприема реални действия за доброто на Благоевград 

Срещаме се с претендента за кмет на Благоевград Кирил Габеров на едно от неговите обичани места в града – вървим по алеята сред парк „ Ловен дом ” и Зоологическата градина на Благоевград. Район, в който е израснал и беседваме за неговите хрумвания за града.

Как се решихте да участвате в локалните избори?

Идеята като че ли узря сама. Винаги съм милеел за родния си град и не съм бил безразличен и апатичен към протичащото се в Благоевград. Тук израснах и тук приключих междинното и висшето си обучение. Тук сътворих и построих прелестно семейство и дом. Тук стартира и моя професионален път. Аз съм от хората, които когато не харесват и не утвърждават нещо, поемат отговорността да го трансформират. В този стадий от живота си чувствам, че е времето, когато е мой дълг и отговорност да кажа: Искам да оказа помощ на моя град да се развива. И да стане едно по-добро място за живеене.

Хората ви споделят, че сте друг човек от тези, които сме привикнали да виждаме – обран в изрече, без празни обещания, доста кардинален, съответен и съдбоносен. Как се вписва това в досегашната политика на града?

За първи път се включвам в избори и тази година декларирам своите съществени планове за присъединяване в политическия ни живот. Вярвам, че е извънредно време дейните хора, които не желаят да одобряват упадъка на града ни да се включат и да работим дружно. Имам предпочитание и ще работя за благополучието на града ни и за благоденствието на хората по този начин, както съм го правел на всяка позиция, която съм заемал. Категорично съм от хората, за които резултатите и дейностите на човек приказват за самия него. Не одобрявам популизма и празните обещания. Така ме познават и хората.

Повечето претенденти дават обещание да разкрият работни места. Това не е работа на кмета. Той основава условия за привличане на вложители, а те разкриват работни места. Какво друго е това, в случай че не популизъм и предизборно говорене. Затова хората са разочаровани от политиците и не гласоподават.
Казват, че неналичието на работни места гони младежите от Благоевград. И това не е по този начин. Ако имахме положително и новаторско обучение, най-малко щяха да идват младите да учат тук.


Въпреки че градът ни е заобиколен от Пирин и Рила и качеството на въздуха ни не е на нужното равнище. Когато приказваме за изчистването му от фините прахови частици, дано погледнем от кое място идват те. Едва ли е единствено зимата, от отоплението с твърдо гориво като дърва и въглища. Нима през другите сезони въздухът е чист? Не... Не е! Проблемът идва от по този начин наречените кални петна. От неналичието на затревени площи..

Всяка секторна политика в Благоевград има проблеми. Здравеопазването ни също е под всякаква рецензия. Общината няма никаква политика във връзка с лечебните заведения, които се намират на територията й. В последните две години се обърна внимание само на СБАЛО „ Св. Мина “. Към останалите лечебни заведения, изключително МБАЛ, общината се отнася като мащеха. Неглижирани са и проблемите на Центъра за незабавна здравна помощ, където с изключение на неналичието на задоволително лекари, има дефицит на животоспасяващи медикаменти, инсталация и консумативи. Да, в огромната си част опазването на здравето е държавна отговорност, само че тези здравни заведения се грижат за жителите на община Благоевград и е закононарушение общината да им обръща тил и да се крие зад бюрократични пречки.

Заемал сте управителни позиции и имате дълготраен опит в държавна администрация. Ще ви помогне ли в това, с което желаете да се захванете?
Истината е, че постоянно съм работел за положителното на хората и в името на обществото ни. Започнах кариерата си като правист в Областна администрация – Благоевград в далечната 2004 година (смее се). След седем години, в които осъществявах надзор навръх актовете на кметовете и общинските съветници в цялата област, постъпих в Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество, като контрольор.

Към сегашния миг към този момент с ново название. В идващите повече от 10 години бях шеф на отдел Правен, шеф на три дирекции, заемах и длъжността основен секретар на КПКОНПИ. В следствие поех управлението на правния отдел в Агенцията по геодезия, картография и кадастър. От тази година съм вписан като юрист в Благоевградската адвокатска гилдия. С една от дирекциите, на която съм бил шеф в КПКОНПИ, се гордея извънредно доста. Създадохме я аз и моят екип. Управлявахме запорирано и възбранено имущество за милиарди левове. Позиция и служба, за която се изисква доста кураж, знания и най-много визионерство.
Как се насочихте към политиката? В момента сте заместник-председател на Национална движение „Симеон Втори"?

Да! Когато взех решение да изляза от държавната администрация и да направя своята поръчка на политическата сцена, аз за себе си бях уверен, че това ще е точно Национална движение „Симеон Втори". Познавам от дълго време ръководителя Станимир Илчев и част от хората в управлението. Те също познават моята идеология, метод на мислене и визия за развиване на България. Беше ми гласувано голямо доверие с избирането ми за заместник-председател и аз съм сигурен, че ще го оправдая. След локалните избори започваме работа по създаване на структурите на партията по места и съставяне на екипи от съидейници.

След извършената акция за идния локален избор и след всичките ми срещи със съгражданите съм мощно окуражен, че идеята „ Морал и полезности в българската политика ” към момента не е окончателно изгубена. Въпреки цялата незаинтересованост и обезверяване, които са се натрупали в рационалния, образован и честен гласоподавател. Реших да вземам участие на тези избори като алтернативата. Алтернативата на всичко, което виждаме последните години в Благоевград, а даже и в страната. Дори не споделям „ смяна ”. Защото смяната към този момент всички свързват с нещо просташко. Реших да заявя ясно и намерено пред благоевградчани, че е време да върнем нормалността освен в политиката, само че и в публичния живот на града ни.


Това, за което говорите го виждаме и във вашата листа за общински съветници…
Изключително доста съм благополучен и горделив, че тези хора от листата, която всички виждате са до мен, с мен и са част от моя екип. Виждате, че това са извънредно съумели хора, с безукорен престиж в Благоевград. Това са както хора, които са основали и развили сполучлив бизнес, разкрили стотици работни места, по този начин и хора, които са отдадени на преподавателска активност и за които концепцията „ Благоевград да бъде още веднъж учебен център от най-високо равнище в България ” е персонална задача.

Кои са първите три неща, които ще извършите влизайки в ръководството на Благоевград?


Борбата с корупцията, тъй като тя пречи. Корупцията лиши от опциите на Благоевград за развиване. Корупцията, която стартира с пазаруването на гласове преди избори и се задълбочава по време на мандата на купилия си мястото кмет или общински консултант. Когато не продаваме гласа си, ние влагаме в нашия град и нашите деца. Платеният избор обрича Благоевград на тотална съсипия и обезлюдяване.
Преструктуриране на общинската администрация и съставяне на ефикасни екипи от способени хора. Кметът на Общината би трябвало да бъде на първо място и добър управител.
Пълен финансов одит на положението на Общината. За да реализираме резултати, би трябвало да стъпим на здрава основа. Да разбере обществото какво е действителното положение и с какви екипи, по кои браншове ще работим за нейното излекуване и развиване.

Предизборна обява. Купуването и продаването на гласове е закононарушение.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР