Среща за готовността за предстоящия зимен сезон се проведе в

...
Среща за готовността за предстоящия зимен сезон се проведе в
Коментари Харесай

Боровец се подготвя за зимния сезон

Среща за готовността за идния зимен сезон се организира в курорта. Тя бе свикана от регионалния шеф Радослав Стойчев и в нея взеха присъединяване представители на регионалните структури на Министерство на вътрешните работи, РЗИ, БАБХ, АПИ, на Регионална инспекция за опазване на околната среда, както и на експлоатационните сдружения ЧЕЗ и ВиК, представители на концесионера „ Бороспорт ” и на хотелиерите. За пръв път на този конгрес участваха и представители на министерство на туризма – заместник-министър Георгиева и началника на отдел „ Анализи и прогнози в туризма ”.

Срещата откри регионалният шеф Радослав Стойчев, който благодари на всички за наличието и акцентира, че положителната стиковка на виновните институции е гаранция за добра подготовка за идния сезон. Заместник-министър Георгиева показа, че предходния зимен сезон е бил сполучлив и са регистрирани визити от 1,1 млн. задгранични туристи. Тя акцентира, че сега главният въпрос е по какъв начин да бъде обезпечено облекчено влизане в страната на туристите, само че в това време да се подсигурява сигурността им. Тя заяви на присъстващите, че идната седмица следва министъра на туризма да организира диалози с туроператорите от Англия, Германия, Израел, Чехия и Полша, по отношение на резервациите и протокола за влизане в страната.
 Пети паркинг за три години вършат в Самоков Пети паркинг за три години вършат в Самоков
Пети подред паркинг построяват в Самоков за последните три години с ново осветяване. През 2019-та особено за задачата бяха обособени елементарен...

Тъй като епидемиологичната конюнктура е доста динамична, не може още от в този момент да се начертаят ясни правила. На този стадий се обмисля туристи от страни в „ алена зона ” да могат да влизат с имунизационни документи. Другата мярка, която се планува, с цел да се подкрепи зимния сезон, е масирана реклама в медиите в Израел. По отношение на съблюдаване на ограниченията за сигурност в обектите, протоколът остава същият, както до момента. Заместник-министърът на туризма предложи да се имунизират всички, заети в туристическия отрасъл, което доста ще облекчи работата на обектите. Тя акцентира, че е добра процедура да се дефинират така наречен „ карантинни хотели ”, което дава спомагателна сигурност на туристите.

Кметът на Самоков приветства навременното осъществяване на тази среща. Той благодари на доброволците и институциите, присъединили се в потушаване на пожара в Рила и изрази задоволството си от ремонтите на довеждащата инфраструктура, като благодари на регионалната администрация и АПИ, че е намерила метод ремонтите да продължат, с цел да се обезпечи по-добра досегаемост на курорта. Кметът регистрира, че напълно се е подменила ВиК инфраструктурата в курорта и до старта на сезона ще бъдат изпълнени довършителните действия. Г-н Георгиев показа, че е обезпокоен от неприятното положение на пътя от хотел „ Олимп ” до „ Боровец Хилс ”, който към този момент не може да се изкърпва. Той е изпратил писмо до Министерски съвет с искане за 1,5 млн. лева, които са нужни за повсеместен ремонт. Областният шеф Радослав Стойчев съобщи, че той ще потърси подпомагане от АПИ и Министерство на регионалното развитие, с цел да се реши този проблем. По отношение на електричеството, Боровец е захранен от два източника, както по въздух, по този начин и подземен.

Д-р Чобанова от РЗИ срещна присъстващите с епидемиологичната конюнктура в региона. От БАБХ увериха, че контролът има резултат и те ще продължат мониторинга в същия логаритъм, както до в този момент. Шефът на Областно пътно ръководство рапортува, че е направено съществено изкърпване през този строителен сезон и на пътя до Мальовица. Кметът Георгиев помоли да се планува и изкърпване на дупките по пътя за Мальовица в частта от Самоков до Говедарци. От ОДМВР рапортуваха, че имат подготвеност единствено със сили от региона на регионалната дирекция да обезпечат сигурността в курорта. Хотелиерите сложиха въпроси към Общината за обособяването на буферни паркинги в курорта и към министерство на туризма, че не би трябвало да се бавят с договарянията с туроператорите. „ Бороспорт ” обявиха, че са подготвени за старта на зимния сезон, в това число и с осъществяване на протокола с противоепидемични ограничения. Единствено на този стадий не могат да разгласят цени за лифткартите, заради непредсказуемата обстановка с цените на електрическата енергия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР