Среща на високо равнище на Европейския съюз без германския канцлер

...
Среща на високо равнище на Европейския съюз без германския канцлер
Коментари Харесай

ЕС без Меркел ще е като Париж без Айфеловата кула и Рим без Ватикана

Среща на високо ниво на Европейския съюз без немския канцлер Ангела Меркел би била като " Париж без Айфеловата кула " или " Рим без Ватикана ". Това разяснява ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел в топла респект към канцлерката, откакто евентуално това ще бъде последната ѝ сходна среща, осведоми ДПА.

Приветствайки я като " паметник ", Мишел акцентира, че " сбогуването ѝ с европейската сцена ни допира политически, само че ни изпълва и с страст ".

" Изключителната умереност и елементарност " на Меркел беше " доста мощно оръжие за съблазняване ", означи някогашният белгийски министър председател. " Вие сте компас и блестяща светлина на нашия европейски план ", приключи той. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти и ставане на крайници, посочи източник от Европейски Съюз, непосредствен до договарянията.

Австрийският канцлер Александър Шаленберг я приветства като " велика европейка ", министър председателят на Люксембург Ксавие Бетел я назова " компромисна машина ", а белгийският министър председател Александер де Кро сподели, че тя " в действителност е белязала Европа " за повече от десетилетие.

Вторият ден на диалозите в Брюксел беше отдаден на цифровата политика и миграцията. Но последната среща на върха на Меркел - според от резултата от настоящите договаряния за съдружната коалиция на немското държавно управление - след повече от 100, изглеждаше, че ще бъде относително незабележима.

Късна вечеря в четвъртък не съумя да докара до пробив в цените на силата или в разногласието за върховенството на закона с Полша.

Меркел е известна като умел търговец, кадърен да притегли всичките 27 щата и да вземе значими решения, макар упоритите разриви.

Президентът на Литва Гитанас Науседа сподели, че Меркел е " популярен политик ", който се е намесил в " сериозни моменти и ни е оказал помощ да намерим решението ", цитирайки миналогодишните тежки договаряния за дълготрайния бюджет на Европейския съюз и споделения фонд за възобновяване след пандемия като образец.

Въпреки аплодисментите, Меркел от време на време подлага на съществени рецензии от други водачи. Унгария и Полша бяха мощно сериозни към нейната релативно демократична позиция по време на големия приток на бежанци през 2015 година Името ѝ също е тясно обвързвано с непопулярните политики за икономии от ерата на дълговата рецесия в Гърция и Италия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР