Среща на върха на НАТО стартира в испанската столица Мадрид,

...
Среща на върха на НАТО стартира в испанската столица Мадрид,
Коментари Харесай

НАТО увеличава армията си в бойна готовност до 300 000 души

Среща на върха на НАТО започва в испанската столица Мадрид, на нея президентът Румен Радев ще съставлява страната ни.

Генералният секретар на НАТО съобщи, че Алиансът ще усили броя на военнослужещите в положение на нараснала подготвеност повече от седем пъти до над 300 000 души, защото съдружниците се приготвят да одобряват нова тактика, в която Москва е разказана като директна опасност четири месеца след началото на войната в Украйна, заяви " Ройтерс ".

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари провокира съществени геополитически промени на Запад, като накара в миналото неутралните страни Финландия и Швеция да подадат молби за присъединение към НАТО, а Украйна да си обезпечи статут на претендент за участие в Европейския съюз.

В Мадрид Алианса ще одобри и новата си стратегическа идея, която ще предопредели посоката на дейности и задачата на пакта за идващите 10 години, съобщи БНР.

Трансформираща среща на върха – по този начин генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дефинира откриващия се през днешния ден конгрес, който ще продължи до 30 юни:

" На тази среща на върха ще ускори защитата, ще подсилим бойните групи в източната част на алианса до бригадни равнища. Ще трансформираме силите за реагиране на НАТО и ще увеличим броя на силите за бързо реагиране до над 300 хиляди ".

Предстои и предислоциране на тежко въоръжение, на системи за противовъздушна защита в отбрана на обособени страни-членки на НАТО по източния фланг, добави Столтенберг, само че не даде спомагателна информация по какъв начин ще бъдат ситуирани силите за бързо реагиране. В Мадрид НАТО ще одобри нова стратегическа идея. Последната е от 2010 година Този път Русия няма да бъде упомената като сътрудник, ще се ускори и реториката против Китай.

" Новата ни идея ще ни управлява в епоха на стратегическа конкуренция. Очаквам, че в нея ясно ще е заложено, че съдружниците считат Русия за най-значимата и директна опасност за нашата сигурност ", съобщи той.

В същото време Столтенберг понижи очакванията за пробив на срещата на върха, който да преодолее опълчването на Турция на кандидатурите за участие на Швеция и Финландия.

" Няма да давам никакви обещания или да злоупотребявам с съответни периоди. Срещата на върха в никакъв случай не е била краен период ", категотичен е Столтенберг.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР