Среща на министрите на външните работи от Берлинския процес за

...
Среща на министрите на външните работи от Берлинския процес за
Коментари Харесай

Зарариева и Османи председателстват среща в рамките на Берлинския процес

Среща на министрите на външните работи от Берлинския развой за ще се състои на 9 ноември 2020 година в границите на първото взаимно председателство на процеса от страна на България и на Република Северна Македония.
Във връзка със обстановката с пандемията от Срещата на външните министри ще бъде проведена посредством видеоконферентна връзка под семейството на Министерство на външните работи на България.
Съпредседатели на срещата в онлайн-формат са вицепремиерът и министър на външните работи на България и министърът на външните работи на Република Северна Македония.
Срещата на външните министри е одобрен формат в границите на Берлинския развой, който предшества и приготвя Срещата на върха на процеса на 10 ноември 2020 година в София.
На 9 ноември 2020 година в 11 ч. Екатерина Захариева и Буяр Османи ще създадат одобрение към участниците във форума. Ще се състои и пленарна сесия, на която ще бъдат разисквани опциите и провокациите пред за Западните Балкани в подтекста на ограниченията за създаване на доверие и за възстановяване на районното съдействие, в това число посредством по-добра съгласуваност сред хората и инфраструктурата. Специален фокус в полемиката на министрите ще бъде тематиката за младите и гражданското общество в Западните Балкани.
 20 милиарда евро дава Европейска комисия на Западните Балкани идващите 10 година 20 милиарда евро дава Европейска комисия на Западните Балкани идващите 10 година
Европейската комисия има намерение да влага до 20 милиарда евро в Западните Балкани през идващото десетилетие. Това планува инвес...
Берлинският развой е политико-дипломатическа самодейност, стартирана през август 2014 година от немския канцлер. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора, а нейни ко-спонсори и поддръжници са някои страни членки на Европейски Съюз като Германия, Франция, Австрия, Италия, Англия, Полша, Гърция, Хърватия, Словения и България. Освен страните от Берлинския развой в срещата в София онлайн ще се включат и представители на Европейската комисия, на Съвета за районно съдействие и на Регионалния офис за младежко съдействие в Тирана (RYCO).
След края на видеоконферентната Среща на външните министри от Берлинския развой ще се състои конференция на двамата съпредседатели Екатерина Захариева и Буяр Османи в онлайн формат.
Пресконференцията ще стартира в 13:30 часа в платформата Webex, като ще бъде предавана онлайн и в акаунта на Министерство на външните работи на България във Facebook ().
По правилник е планувано към всеки от двамата министри да бъдат заложени по два въпроса от страна на медиите от страните домакини България и Република Северна Македония.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР