Среща на четири очи проведе с папа Франциск председателят на

...
Среща на четири очи проведе с папа Франциск председателят на
Коментари Харесай

Желязков и българската делегация се срещнаха с папата

Среща на " четири очи " организира с папа Франциск ръководителят на Народното събрание Росен Желязков през днешния ден. При Светия отец бе и българската публична делегация, която е в Рим, с цел да уважи 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. В групата са представители на всички парламентарни групи в 49-то Народно събрание, представители на БПЦ и Католическата черква у нас.

Росен Желязков подари на папата икона на Св. Св. Кирил и Методий и техния възпитаник св. Климент, извезана със златни и сребърни конци. Везана е месец и половина от същите две сестри в Асеновград, които през 2019 година извезаха омафора, който папата получи при тогавашното си посещаване в България. " Папа Франциск е непретенциозен човек и сме се съобразили с това. Човешка творба, красиво и ръчно направена ", изясни Желязков. Папата пък му е подарил пластика - изобразени са цвете и гълъб, " раздрани " от кръст, с посланието, че мира и човешките взаимоотношения са доста нежни и би трябвало да се пазят. Папата има хубави мемоари от визитата си у нас през 2019 година Желязков дефинира тогавашното му послание за мир на земята като знамение. Той сподели, че мирът е положително богатство, не е задоволително просто да няма война, напомни той.

Председателят на Народно събрание сподели, че научавайки, че в делегацията са включени всички парламентарни сили, папата е попитал елементарно ли се поддържа връзка. " Казах му, че когато има национални дела сме обединени. Той го насърчи и сподели, че е прелестно, че хем сме разнообразни, хем сме единни ", сподели Желязков. И добави, че съгласно него по националните си дела в действителност сме единни. 

Желязков се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Подаръкът за него е албум - " История на Българската православна черква ". Този диалог бе избран от Желязков като по-политически. " Много добре бяха осведомени с последните събития в политическата обстановка у нас и насърчиха процеса за нормализация на политическия живот. Теми като войната в Украйна, Северна Македония бяха наранена. С разбирането, че в християнска Европа би трябвало да гради мостове ", сподели шефът на Народно събрание. 

В Деня на св. Кирил и Методий в базиликата „ Сан Клементе ”, където е гробът на св. Кирил, митрополит Антоний отслужи тържествена православна литургия на български език.

За 24 май Желязков пожела на българите религия, оптимизъм, вяра и обич. Това е най-хубавият български празник, тъй като е обвързван с книжовенство и нематериалност, книжовност. Трябва да си пожелаваме единствено хубави неща ", сподели той. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР