Средствата за образование в новия бюджет са над 550 млн.

...
Средствата за образование в новия бюджет са над 550 млн.
Коментари Харесай

Над 550 млн. лева предвидени в новия буджет за образование и наука

Средствата за обучение в новия бюджет са над 550 млн. лв.. За първи път имаме такова нарастване. Това не са европейски средства, а пари от държавния бюджет, заделени от приходите за обучение и просвета. За просвета има планувани над 70 милиона лв., които ще бъдат за предпочитани посоки, записани в Стратегията за научни проучвания. Имаме средства и за млади учени. Това разгласи във Велико Търново ръководителят на парламентарната комисия по просвета и обучение Милена Дамянова.

На 30 и 31 октомври в остарялата столица се организира изнесено съвещание на парламентарната комисия, на което учители, шефове, специалисти, политици дискутират новостите в просветната сфера.

„ Предвидени  са средства за повишение на стипендиите на докторантите. Разбира се, повече са средствата в учебното и предучилищното обучение. Там започва промяната преди повече от година и сега са ориентирани към смяна в делегираните бюджети. На първо място- средствата за непрекъснати разноски в учебните заведения това са осветяване, отопление, които не зависят от броя на децата, ще бъдат изведени като обособени средства, като обособен стандарт, а не както в този момент като част от общия ”, посочи Дамянова.

Тя добави, че качеството на обучение ще се усъвършенства с увеличение на учителските заплати, за кото  планувани 240 милиона лв., ще се поема превоза, уголемяват се възможнотите за заплащане превоза на учениците освен до най- близкото учебно заведение, само че и до най- близката професионална гимназия, без значение че тя може да се окаже в прилежаща община.

„ Имаме средства – над 3 милиона  лв. за поддръжка на предпазени специалности, които са нужни на стопанската система, само че към които липсва интерес. Вече и осмокласниците ще получават стипендии ”, разгласи Милена Дамянова.
Тя акцентира, че се работи и за взаимоотношението сред родители и учители по отношение на експанзията. Сред ограниченията за превенция- наложително психолог и педагогичен консултант във сяко едно учебно заведение.

Заложени са 8 милиона лв., с цел да можем да имемае психолози и педагогичен съветници в учебно заведение, за работа освен в случай че настъпи рецесия, само че и доста преди този момент. Над 35 милиона лв. пък са ориентирани към обсег на децата от уязвимите групи, тъй като напъните които поставят учителите за работа с тях са много повече ”, изброи Дамянова.

Тя акцентира и на промяната във висишето обучение, към което са ориентирани над 20 милиона лв..
„ Няма по какъв начин обаче страната да каже механично от 50 висши учебни заведения, ще останат 20. Промяната е  всеки един вуз да построи стратегия  и да предлага положително образование, тъй като няма по какъв начин ветеринарния институт в Стара Загора да предлага образование по стопанска система да вземем за пример. Това е неспецифична компетентност, заради което страната стопира да финансира тази специалност- ето това е механизма за регулация! ”, акцентира Дамянова.

Зам. Просветният министър Таня Михайлова заяви, че се създават механизми за предпазени специалности, като са взети поради потребностите и спецификата на всеки съответен район. „ Ако образованието на районно равнище, това не значи, че усвояваните специалности не са на национално и даже на интернационално равнище. Такива са специалностите  свързани със бранш енергетика. Тази специалност е от национално значение, тъй като касае стратегически бранш от стопанската система, а тя пък е обвързвана с националната сигурност ”, разяснява Михайлова.

Тя добави, че има потребност и от фрагменти в машиностроението.
„ В този бранш има огромна динамичност, взрив на технологии, смяна оборудването. Това значи, че днешното машиностроене не е това, което е било преди 30 години.

Има потребност от схващане какво е в действителност какво е професионално обучение. Предвиденото нарастване на финансирането е съответно за всяко учебно заведение. Например в Русе след трето класиране от 46 %, професионалните паралелки скочиха на  55 %. А при 80 на 100 от учениците, които са избрали професионалното обучение, са признати съгласно посоченото от тях първо предпочитание ”, добави зам.министър Михайлова.

Тя посочи, че стремежът е да се откри какъв брой от приключилите професионално образование остават в специалността и даде образец с туризма, че има готови фрагменти, а работодателите споделят, че има дефицит от такива. В развой на изотвяне е регистърът със предпазени специалности е в сходство с настояванията, нуждите  и предложенията на бизнеса,  на професионалните организации и всички заинтригувани страни.

„ През септември учредихме конгрес за професионално обучение и организирахме 6 районни срещи. Работим със статистическите данни и отчитаме спецификата на всеки район.  Училището обаче не е панацея. Нужно е в подготовката на фрагментите да вземат участие и родителите, и бизнеса. Напоследък работодателите упорстват усвояването на специалностите да не е в горните класове-единайсти и дванайсти, а да стартира от осми клас ”, сподели още Таня Михайлова.

Според кмета на Велико Търново и ръководител на НСРОБ Даниел Панов провеждането на такива изнесени съвещания по места е извънредно потребно за локалната власт, тъй като показаните проблеми се вземат решение на място.

„ По тематиката за качественото професионално обучение и връзката му с бизнеса и пазара на труда, работим от над 2 години. Имаме направено изследване за неналичието на фрагменти в локалните компании и предприятия и надлежно основаване на такива специалности в професионалните учебни заведения.
Градоначалникът даде образец с Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново, където е открита паралелка по хлебарство, защото в общината има над 23 предприятия за сладкарски и хлебни произведения.

„ Хубавото е, че бизнесът предоставя  базите си-цехове, лаборатории за проктическите анимания на учениците. В момента общината и управлението на Земеделския лицей работим върху това да има парлелка след професионалното обучение по хранителновкусова индустрия. Търсят се и IT експерти и поради това ПГ по електроника е във взаимоотношение с две локални компании за такива произведения. Механотехникумът в Горна Оряховица пък бе пред закриване, само че това е единственото учебно заведение за подготовка на фрагменти за промишлеността-фрезисти, шлосеси стругари  и заявих, че не трябва да се затваря ”,  осведоми Даниел Панов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР