Средствата в бюджета за 2021 година за лични асистенти за

...
Средствата в бюджета за 2021 година за лични асистенти за
Коментари Харесай

Заплатата на личните асистенти става 930 лв.

Средствата в бюджета за 2021 година за персонални асистенти за хората с увреждания са 214 млн. 600 хиляди лв. за средномесечен брой от 36 500 души. Това заяви министърът на труда и обществената политика Деница Сачева, която показа промени в Закона за персоналната помощ, които ще бъдат качени през днешния ден за публично разискване.

Хората ще могат да получат асистентска услуга както по Закона за персоналната помощ, по този начин и по Закона за обществените услуги, тъй като те имат потребност и от обществени услуги, заместващи грижи, посочи министърът. По Закона за обществените услуги са заложени още 85 милиона лв. за асистентска услуга. По ОПРЧР продължава и патронажната, която не е единствено за хора с увреждания, само че и за самотно живеещи и хора под карантина.

Промените, които се вършат в Закона за персоналната помощ са в посока на по-висок надзор, да стане по-приложим и да се отстранят слабостите, сподели министърът.

Всички, които получават досега персонална помощ, ще продължат да я получават, всички деца и възрастни с ТЕЛК с избрана непозната помощ, които до момента не са подали заявки, ще могат да го създадат както в идващите месеци, по този начин и след 1 януари 2021 година.

Асистентите ще продължат да работят по трудови контракти , което подсигурява осигурителните им права, а по отношение на нарастването на минималната работна заплата, ще се усили и тяхното възнаграждение от 730 лв. в този момент на 930 лв. следващата година за осем часа работа.

По думите на министъра 8 на 100 от ползвателите на закона са деца, а 40 % са хора над 65 годишна възраст.

Към 18 октомври са подадени 490 658 заявки за правене на самостоятелна оценка на потребностите, със декларирана нужда от персонална помощ са 40 955, издадените посоки са 39 463. Към момента настоящите контракти са 32 255.

Заместник -министърът на труда и обществената политика Адриана Стоименова заяви, че правоимащи по Закона за персоналната помощ следващата година ще бъдат и хора, които са над 18 годишна възраст, само че имат ТЕЛК сред 70.1 и 89.99 % с непозната помощ. От 1 януари и те ще могат да аплайват.

По думите на Стоименова, в случай че измененията не бъдат направени, от първи януари над 670 хиляди ще бъдат правоимащи за механизма персонална помощ, а броят часове е безграничен. В момента се резервират четирите разделения на часовете, резервират се и групите взаимозависимост - 2, 4, 6 и 8 часа.

Ще има и промени в контрола, като общините ще го вършат. Няма по какъв начин от 1 януари над 670 000 персонални асистенти да бъдат открити, съобщи Стоименова и добави, че би трябвало да вървим в посока, в която грижата по механизма персонална помощ да е качествена и хората да са задоволени. По думите й по другите закони има също отделени бюджетни средства, тъй че грижата да е сложна и в посока превъзмогване на компликации и да се подсигурява развиването и качеството на живот.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР