Средствата, получени в държавния бюджет от Лукойл заради използването на

...
Средствата, получени в държавния бюджет от Лукойл заради използването на
Коментари Харесай

С парите от Лукойл: Вместо по-евтин бензин, ще дават социални помощи

Средствата, получени в държавния бюджет от " Лукойл " поради потреблението на съветски петрол ще бъдат раздадени на най-бедните. Така над 300 хиляди фамилии с ниски приходи ще получат приблизително по 230 лв. еднократна помощ. Първоначалната концепция беше с тези пари от " Лукойл " да се понижат цените на горивата с сред 1 лев и 70 стотинки.

Вместо понижение на цената на горивата, еднократна помощ ще получат фамилиите с приход на човек под минималната заплата.

От общественото министерство оповестиха, че средствата ще бъдат изплатени от Агенцията за обществено подкрепяне по длъжностен път на фамилии, които в интервала от 1 декември 2023 година до 29 февруари 2024 година получават месечни помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст.

Министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов разгласи в предаването " Още от деня ", че механизмът на общественото министерство е бил оптимално улеснен:

" Така, че няма да има потребност тези уязвими групи, които са маркирани от сътрудниците, няма потребност да подават спомагателни документи, тъй че ще може елементарно тази помощ да стигне до тях. "

Не е ясно по кое време ще стартира изплащането на сумите, само че крайната дата е 30 юни. Министърът не отговори на въпрос по какъв начин тъкмо е определена групата, която да бъде подпомагана.

Адриан Николов, старши икономист в ИПИ: " Малко е чудноват определения метод и то прехода към обществена помощ и то финансиране на фамилии с деца. От една страна е доста похвално това, че общественото министерство се пробва да вкарва някакъв критерии, а не както беше преди и когато беше понижена цената на горивата за всички консуматори, само че е много необичайно определена таргет групата, не е ясно тъкмо по какъв начин е взето решението, че фамилиите с деца имат потребност от тъкмо такава отстъпка. "

Според икономиста, помощта би трябвало да е целева:

" Би било доста разумно да се насочат към хора, които пътуват от едно място до друго за работа, несъмнено още веднъж с доходни критерии както се прави в този момент. Не е ясно дали всяко семейство което има деца се нуждае от пари за транспорт с цел да ги вози до детска градина или до учебно заведение. "

Първоначалната концепция на ръководещите при приемане на текстовете в закона, беше събраните пари от " Лукойл " изчислени въз основата на извоюваните от сдружението пари поради потреблението на по-евтиния съветски петрол, да отидат за понижение на цените на горивата. За това най-вече упорстваха от ГЕРБ-СДС.

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев написа във Facebook:

" След една година яростна битка с " Продължаваме Промяната " и обединението " Лукойл ", законът за компенсиране на горивата най-сетне влезе в действие. Само за месец декември, " Лукойл " би трябвало да внесат 70 000 000 лв., които би трябвало да се върнат на хората по колонките. Това е въпросният 1 лев на литър, който към този момент никой не оспорва. Тези средства ще постъпят по закон в страната. Сега остава единствено да ги върнат на хората. "



Оказа се, че потребителите обаче не ги чакат:

- Няма никакво понижение, цените са такива, каквито са.

Българска национална телевизия: А надявали ли сте се да има?

- В България не се надяваме на нищо.

- Не зная не съм осведомена.

Българска национална телевизия: И въпреки всичко доста се говореше предходната година...

- Не знам, не съм чула, в действителност не съм осведомена.

- Нищо няма да се случи, нищо положително.

По-голяма част от парите към този момент са постъпили в фонда за енергийна сигурност.

" На 15 януари сметнахме количествата за декември, " Лукойл " би трябвало да внесе над 69 млн., те внесоха 45 сега, ние и през днешния ден сме им пуснали в допълнение писмо по какъв начин е сметната спомагателната вноска, тъй че чакаме те да си внесат остатъка ", сподели министър Богдан Богданов.

В момента най-масовият вид бензин А-95 се продава приблизително за 2,60 лв., дизелът за 2,65 лв.. Справка демонстрира, че за последните шест години бензинът е бил най-евтин през 2021 година безспорен пик е реализиран през 2023 година Дизелът постоянно е на по-високи цени поради спецификата на производството му у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР