Средствата по Плана за възстановяване и устойчивост за София следва

...
Средствата по Плана за възстановяване и устойчивост за София следва
Коментари Харесай

Намаляват парите за София в Плана за възстановяване

Средствата по Плана за възобновяване и резистентност за София следва бъдат съществено понижени, защото тези пари би трябвало да отиват за най-бедните райони, а столицата не е измежду тях. Такава позиция е изразил вицепремиерът Атанас Пеканов, който е провел среща с кмета Йорданка Фандъкова.

Очаквано, столичният градоначалник видя в това офанзива против ползите на над 1,5 млн. поданици, само че на този стадий уверенията са, че развиването на метрото няма да бъде застрашено. Проектът за удължаването му е измежду препоръчаните по проекта.

„ Пет от шестте региона на страната ни са измежду най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада измежду тях, а продължава да получава несъразмерно огромна част от средствата и парите ще бъдат понижени “, е декларирал Пеканов, излиза наяве от прессъобщение. Според екипа му сериозна неточност през годините е било София да не е независим регион на обмисляне и това в този момент заплашва парите на останалите обитаеми места от Югозападния район.

Според Пеканов в столицата не е открит резистентен модел на финансиране на инфраструктурните планове и до известна степен е научена да получава „ безвъзмезден обяд”: „ Европейските институции от години ни споделят, че това би трябвало да спре и че парите, които ни дават, би трябвало да отиват за доближаване, а не предпочитано за единствения ни регион, който се оправя малко по-добре. Съответно точно той би трябвало да търси по-добри и устойчиви модели да се финансира в по-голяма степен със лични доходи “.

Така се обрисува понижаване на финансирането по проекта с към 200 млн. лева, тъй като „ е вярно тази пари да отидат за обучение и опазване на здравето на всички български жители, а освен към обособени планове в столицата “.

Реакцията на Фандъкова

Столичният кмет популяризира позиция в обществените мрежи. В нея Йорданка Фандъкова акцентира, че в града живеят над 1,5 млн. души, които изпращат в хазната 40% от приходите, а общината от години не получава т.нар изравнителна дотация. От думите ѝ се схваща, че е имало и искане за „ фрапантно нарастване на налозите на софиянци “.

Въпреки че Пеканов твърди, че метрото в никакъв случай не е поставяно под въпрос, подземната железница заема главно място в обявата на кмета. Тя акцентира, че има 400 млн. обезпечено локално съфинансиране и подготвеност строителството да стартира наесен.



„ Проектът за метрото на София дава отговор изцяло на критериите за финансиране, каквато досега беше и предварителната оценка на Комисията. Категоричен мотив е и фактът, че от 12 утвърдени досега проекта на страни, в 5 от тях са заложени планове за метро, в това число и на столици. Така изказванията, че столиците са богати и не би трябвало да бъдат финансирани са просто несъстоятелни и манипулативни. Зад тях евентуално стоят други цели, които не се ангажирам да разясня “, написа някогашният зам.-председател на ГЕРБ.

По думите ѝ министър председателят Стефан Янев е уверил, че разширенията на метрото през „ Подуяне “ и през „ Гео Милев “, „ Слатина “ и до бул. „ Цариградско шосе “ ще останат в проекта „ евентуално с „ малко “ понижени средства “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР