Средствата по оперативните програми вече няма да се усвояват, а

...
Средствата по оперативните програми вече няма да се усвояват, а
Коментари Харесай

Министър Лорер: Най-устойчивият растеж се получава, когато растем чрез иновации

Средствата по оперативните стратегии към този момент няма да се усвояват, а ще се влагат в стопанската система, с цел да наваксаме изгубеното през последното десетилетие, в което не сме ги употребявали дейно за реализиране на стопански напредък. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, който взе присъединяване в съвещанието на Националния съвет на АИКБ, оповестиха от Министерството на стопанската система. На него бяха дискутирани новият програмен интервал до 2027 година, като акцент беше подложен върху разговора с работодателските организации и върху Програмата за икономическа промяна по Плана за възобновяване и резистентност.

Министър Лорер уточни, че задачата на Министерството на нововъведенията и растежа е да се навакса това закъснение чрез генерирането на стопански напредък и основаването на удобни условия за развиването на нововъведения в България.

" Най-устойчивият напредък се получава, когато растем посредством нововъведения. Когато можем у нас да сътворяваме нови неща, които да движат стопанската система за години напред, а не производства, които елементарно могат да бъдат преместени “, посочи Лорер.

По думите му тази цел може да бъде изпълнена посредством обезпечаването на бърз и транспарантен достъп на бизнеса до другите финансови принадлежности. 

" Събирането им на едно място ще помогне за основаването на единни стандарти, по-добра успеваемост и надзор на разходваните средства “, добави той.

Лорер съобщи, че дружно с работодателските организации ще работят за това евросредствата да не се получават към този момент мъчно и през консултанти, както и за възстановяване на успеваемостта на стратегиите. По думите му би трябвало да има баланс сред финансовите принадлежности и грантовете по стратегиите.

От своя страна ръководителят на АИКБ Васил Велев сподели, че Асоциацията от дълго време е упорствала за държавен орган, отговарящ за нововъведенията и акцентира, че приветстват основаването на новото министерство. Обсъдиха и взаимните старания за ориентиране на повече младежи към предприемачеството. " Може да разчитате на поддръжка и за рационализация на страната и нулева приемливост към корупцията. Предстоят значими промени “, посочи той.

По време на срещата бяха разисквани още въпросът за унищожаване на административни спънки пред бизнеса, връзката сред нововъведения, просвета и бизнес, както и опростяване на процеса по кандидатстване по стратегиите и връзката сред образованието и научните проучвания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР