Средствата, които се натрупват във фондовете за допълнително задължително и/или

...
Средствата, които се натрупват във фондовете за допълнително задължително и/или
Коментари Харесай

Може ли да изтеглите парите си за допълнителна пенсия

Средствата, които се натрупват във фондовете за в допълнение наложително и/или непринудено пенсионно обезпечаване са предопределени за обезпечаване на спомагателна пенсия (освен пенсията от държавното публично осигуряване) и увеличение на пенсионния приход.

Възможностите да бъдат изтегляни средства от самостоятелната партида след придобиване право на спомагателна пенсия са разнообразни за всеки от фондовете, като за повсеместен и професионален те са избрани от закона, а за доброволния фонд е въпрос на избор на обезпеченото лице, изясняват специалистите от Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

Средствата от повсеместен фонд могат да бъдат изтеглени, еднократно или разсрочено, единствено при положение, че изчисленият месечен размер на пенсията към датата на отпущането й е по-малък от 20% от настоящия размер на обществената пенсия за напреднала възраст.

Какво се случва с парите ни за втора пенсия

Средствата от професионален фонд могат да бъдат изтеглени, еднократно или разсрочено, в случай че лицето не се е възползвало от опцията за ранно пенсиониране от ДОО или от професионален пенсионен фонд и се е пенсионирало при изискванията на чл.68, ал.1 от КСО.
 istock istock
Средствата от професионален фонд могат да бъдат изтеглени, еднократно или разсрочено, и когато обезпеченото лице е придобило право на професионална пенсия за ранно пенсиониране, само че изчисленият месечен размер на пенсията към датата на отпущането й е по-малък от 20% от настоящия размер на обществената пенсия за напреднала възраст.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР