Средства за отводняването на 103 входа в 22 блока в

...
Средства за отводняването на 103 входа в 22 блока в
Коментари Харесай

Не предвидиха пари за страховитите 22 блока в Пловдив, които може и да са негодни за живот

Средства за отводняването на 103 входа в 22 блока в квартал „ Столипиново ” не са планувани в бюджета на Община Пловдив за 2023 година. Темата за положението на жилищните блокове, които  са общинска благосъстоятелност, станаха настоящи след мощните земетресения в Турция. Към днешна дата не се знае дали тези блокове са годни за обитаване, както и дали са градивно годни. От над 20 години мазетата са цялостни с вода, като от тях извират хиляди кубици вода.
Прочетете още
Самите блокове са общински и са зачислени към Оперативна програма „ Жилфонд ”. За да се направи градивно проучване първо те би трябвало да се отводнят. Сумата нужна за това бе 1,3 млн. лв. към 2021 година, само че при индексация на цените тя към този момент е близо 2 млн. лв..

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски съобщи, че би трябвало да се търси по-трайно решение на казуса, а не просто да се отводнят.

„ Имаше концепция да се заложат тази година 500 000 лв. да се отводнят част от блоковете и поетпано да се решат проблемите. Само че констатирахме, че без да се запушат и подменят тръбите няма да има никакъв резултат. След това още веднъж ще се изпълнят за малко време. Отделно към днешната дата не се знае кои тръби са към етажната благосъстоятелност, кои към ВиК. Взехме решение Оперативна програма „ Жилфонд ” и ВиК – Пловдив да създадат взаимна комисия и да намерят решение, както и по какъв начин да се работи с тези блокове. След това към този момент може да осигурим средства за тях ”, сподели зам.-кметът.

Най-спешно е да се създадат на блоковете на ул. „ Сокол ”.  Дори през новата стратегия за саниране ремонтът им да бъде вероятен, то без да се направи отводняване и проучване, те не могат да получат финансиране.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР