Средностатистическият софиянец: Между 35 и 49 г., IT, със заплата

...
Средностатистическият софиянец: Между 35 и 49 г., IT, със заплата
Коментари Харесай

Средностатистическият софиянец: Между 35 и 49 г., IT, със заплата 2600 лева


Средностатистическият софиянец: Между 35 и 49 година, IT, със заплата 2600 лв.. Висшист сред 35 и 49 година, всеки трети е IT специалист или работещ в областта на търговията и ремонтите и получава 2600 лева заплата. Този профил на междинния софиянец обрисува специфичният отчет на Sofia Investment Agency “Икономически и капиталов профил на София 2022 година ”, направен от Института за пазарна стопанска система, представен от „ 24 часа “.
А междинната работна заплата в София е 2697 лева, сочат и данните на Национален статистически институт.
Най-висока е в ИКТ бранша – 5021 лева (информационни и информационни технологии). На второ място по приходи са финанси и застрахователни действия – 3088 лева, следвана от професионални действия – 3203 лева, и опазване на здравето и обществена работа – 2654 лева

Както в цялата страна, по този начин и в София има наклонност за застаряване на популацията. Струпването на хора се реалокира от 20-29 година към 40-49 година Това ще се отрази на пазара на труда в бъдеще. Трудоспособното население сред 15 и 64 година е намаляло с 92 000 души за десетилетие. Това се отразява и на стопанската система, защото би трябвало да се прави повече добавена стойност с по-малко хора.
През 2021 година има нови поданици на града –
30 000 души, само че други 22 000 са го напуснали. Заради пандемията доста хора се реалокираха от огромните градове в периферията. За София миграцията е към Елин Пелин, Божурище и Костинброд. Почти половината от заселилите се хора в София са били под 29 година Едни от главните аргументи са по-доброто обучение и по-добрите заплати.

Ключов за пазара в София е ежедневният приток на служащи – 58 хиляди от други обитаеми места. Това са към
8% от всички работещи в столицата.
В София безработицата остава рекордно ниска – 1,8%. Освен това делът на трайно безработните е доста по-малък спрямо не толкоз добре развитите стопански региони. 57% от популацията сред 25 и 64 година пък са висшисти.

Столичната стопанска система бързо преодолява последствията от пандемията и задържа наклонността за прилив на население, привличане на гении и работна мощ от цялата страна с доста по-добрите благоприятни условия за обучение и реализация на пазара на труда. Брутният вътрешен артикул на човек от популацията доближава 38,9 хиляди лева, което е над 2,2 пъти над междинното за страната. За интервал от три години (2017-2020) Брутният вътрешен продукт на човек
от популацията в София регистрира растеж от близо 26%.
Икономиката ѝ продължава да пораства с по-големи темпове от междинните за страната. На столицата се падат близо 43% от Брутният вътрешен продукт на България за 2021 година (последните публични данни са за тази година – б.а.) Създаденият в София Брутният вътрешен продукт през 2021 година надвишава 59 милиарда лева Той е над 5 пъти по-голям от този на Пловдив и 7 пъти от Варна.
Увеличението на приходите на столичните
компании се следи в съвсем всички браншове, като търговията, енергетиката и цифровите услуги имат максимален принос. Произведената продукция от предприятията в София е за 81 милиарда лева

Към момента добавената стойност в търговията остава най-висока – 8,5 милиарда лв.. На второ място е IT секторът с 8,3 милиарда Прогнозата е в идващите години цифровите промишлености да изпреварят търговията по този индикатор. Предприятията от IT бранша в София дават 88% от добавената стойност в народен мащаб. В сферата на професионалните и административни услуги, в които
влиза и аутсорсингът, този дял е 70%.
Строителството е на трето място в столичната стопанска система с 13% от създадената продукция. Това е и единственият бранш със сериозен спад в продукцията и приходите от продажби – към 25%.

Добавената стойност на професионалните действия доближава 3 милиарда лева, като секторът също е повлиян от цифровата сфера и по-конкретно от развиването на аутсорсинг промишлеността в София.

Продължава наклонността към концентрация в столицата на все по-голяма част от износа – за годината са импортирани артикули и услуги за 42 милиарда лева
при общ експорт за 103 милиарда лева в страната.
Половината от непознатите вложения също са в София, като тя е съумяла да притегли 14,7 милиарда лева от общо 28,2 милиарда евро задгранични вложения. Съпоставени с броя на популацията,чуждите капитали в София доближават 11,2 хиляди евро на човек от популацията а фона на 4,1 хиляди евро приблизително за страната.

И до момента в който преди години главната причина за привличането на непознати вложения бяха ниските заплати, то към този момент не е по този начин. Сега София изпреварва съперниците си, приближавайки 1000 евро чиста заплата, демонстрират данните на Numbeo. Това е съвсем със 100 евро повече от Букурещ и над два пъти над Скопие. Така столицата ни става все по-привлекателна за висококвалифицирани служащи,
които търсят по-висок стандарт на живот.
За ток, вода, отопление и боклуци в Софиясе заплащат 128 евро, в Солун е два пъти повече. Наемът на едностаен апартамент отвън центъра на София пък се движи към 324 евро, до момента в който в Белград, Букурещ и Солун той е по-висок, а единствено в Скопие е по-нисък – 194 евро.

“Ако погледнем към общия показател на потребителските цени в Numbeo, цената на живот в София е с 20% по-ниска от тази в Солун, само че към този момент изпреварват тези в Скопие също с 1/5 ”, написа още в отчета на ИПИ.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР