Средностатистическият българин притежава 10 247 лв. и дължи 1761 лв.

...
Средностатистическият българин притежава 10 247 лв. и дължи 1761 лв.
Коментари Харесай

Българите забогатяха с 5.87 милиарда лева за година

Средностатистическият българин има 10 247 лева и дължи 1761 лева - като не броим ипотечните заеми и надлежно цената на притежаваните парцели. За остарели отговорности отива 3,7% от заплатата ни. Това демонстрира последният отчет на Industry Watch " Лични активи в България: Финансово благосъстояние и пазар на жилища ", представен от " Инфограф ".

Данните демонстрират, че през второто тримесечие на 2017 година по отношение на същия интервал на предходната година финансовото благосъстояние на българите се покачва с 5,87 милиарда лева, достигайки общо 73 милиарда лева



Огромната част от него се съхранява под формата на банкови депозити. В същото време растеж се следи и при нежилищната задлъжнялост на популацията (с към 1,13 милиарда лева.). Приспадането на тази сума от общото повишаване на финансовото благосъстояние демонстрира че чистият (нетен) растеж по отношение на миналата година е в действителност 4,74 милиарда лева

Финансовото благосъстояние на разположение от популацията възлиза на приблизително 10 274 лева, а нежилищната задлъжнялост е 1761 лева на човек. Така чистото финансово благосъстояние е приблизително 8518 лева на човек.



Повишава се и покупателната дарба, като за образец е дадена покупателната мощ на междинната работна заплата за един квадратен метър жилищна повърхност при междинна цена за страната от 533 лева./кв.м.

През второто триесечие на 2017 година с една междинна заплата може да се купи малко под 1 кв. м. Въпреки че дълготрайната наклонност е позитивна, от средата на 2015 година съотношението остава по-скоро устойчиво и даже леко се намалява (вероятно заради следения растеж на цената на жилищата).



Разбира се, в региони като столицата междинната цена на квадратен метър е доста по-висока, само че пък същото важи и за заплатите.

Понижаването на равнището на лихвите пък значи, че българите отделят все по-малка част от прихода си за покриване на отговорности. Средно от 2008 година насам отделяме по 6,3% от прихода си от претовареност за покриване на дългови заплащания, само че през второто тримесечие на 2017 година спадът е до 3,7%.



 България е измежду 40-те най-богати страни в света
България е измежду 40-те най-богати страни в света

Изпреварваме Румъния, Турция и Русия в класацията на Allianz
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР