Средноденонощната температура в района на София за месец май е

...
Средноденонощната температура в района на София за месец май е
Коментари Харесай

Отива си един от най-хладните майски месеци за последните 20 години

Средноденонощната температура в региона на София за месец май е 13,3 градуса, като единствено през далечната 2004 година е била напълно малко по-ниска 13,2. Това слага този май като един от най-хладните в последните 20 години.

За съпоставяне, през 2013 година, средноденонощната температура в региона на София е бил над 18,4 градуса - разликата от 5 градуса е основна.

Съществена смяна на времето в идващите дни не чакаме, въпреки че на изток атмосферата ще се стабализира и там гръмотевичните стихии и валежите ще бъдат по-скоро изключение. Този развой ще стартира от четвъртък и ще продължи няколко дни.

На запад обаче, вероятността за развиване на купесто-дъждовна облачност се резервира, изключително над планинските региони, а това значи опция за следобедни валежи с гръмотевици.

По-спокойните дни откъм превалявания и гръмотевици се обрисуват четвъртък, петък и събота, когато единствено на запад щеима такива процеси.

През сладващата седмица още веднъж ще имаме дни с по-спокойно време над огромни елементи от страната, повече слънце и по-високи дневни температури. Но към момента се резервира опцията в обособените дни да забележим превалявания и гръмотевична активност.

Температурите остават в познатия период сред 20 и 30 градуса, според от това, в кой регион на страната сте.

В южните равнинни региони и по поречието на река Дунав ще се измерватпо-високи температури, до 30 градуса, само че по високите западни полета дневните температури ще са до 25 - 26 градуса.

В региона на София не чакаме типично летни температури, към момента остава релативно хладно за началото на юни.

В Европа множеството превалявания ще са в регионите към Средиземно море, няма да се измервата високи температури, въпреки известно стопляне да се чака в Западна и Централна Европа, както и в най-южните елементи на Скандинавския полуостров.

Много горещо ще е в Средна Азия - Таджикистна, Киргизстан, където в идващите дни ще се измерят температури и над 44 градуса.

Метеоролозите оповестяват за едно събитие - стопляне на повърхонстния пласт океанска вода в Северния Атлантик, като показват и повода - разположението на зоните на ниско и високо атмосферно налягане. Тъй като над Атлантика се разполага зона на по-ниско налягане, ветровете тласкат повече топла вода по-долеч на север и по този метод затоплят повърхностния воден пласт. Това евентуално ще се отрази на движениетана атлантическите стихии, а това оказва въздействие на времето над Западна Еворпа.

Хладна пролет в България - нищо извънредно - надалеч от катастрофичните прогнози за необратимо световно стопляне и сериозна климатична обстановка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР