Средно в страната едно яйце, при това не е от

...
Средно в страната едно яйце, при това не е от
Коментари Харесай

Яйцата поскъпнаха, плащаме 50 стотинки за брой

Средно в страната едно яйце, освен това не е от най-големите размери, а “М ”, можете да си купите за 49 стотинки в магазини

За миналата седмица яйцата са поскъпнали приблизително с 2 стотинки за брой на едро и на дребно, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) и на държавния уебсайт foodprice.bg. Брой от кокошите към този момент коства над 50 стотинки в магазините, като най-скъпо си купуват яйцата в областите Русе, Пазарджик, Търговище и Пловдив, в които цената им е 53-54 стотинки за брой.

Средно в страната едно яйце, освен това не е от най-големите размери, а “М ”, можете да си купите за 49 стотинки в магазини, като най-изгодно е да го извършите в Разград, където цената е сензитивно по-ниска и яйцата с размер “М ” вървят приблизително по 40 стотинки за брой на дребно.

В областите Кюстендил и Благоевград се търгуват също по-евтино спрямо останалата част от страната - по 41 стотинки за брой. Поскъпването и на едро, и на дребно на яйцата в страната единствено за последните 7 дни е с 5-7 на 100.

Колко костват яйцата в 7-те страни за съпоставяне, за които сякаш държавният уебсайт трябваше да разгласява информация, с цел да бори спекулата, не е ясно, защото данните от месеци не се попълнят, откакто стана ясно, че не българите не просто са с една от най-ниските покупателни качества в Европейски Съюз, само че и заплащат едни от най-скъпите хранителни артикули. Така какъв брой костват яйцата, а и другите съществени хранителни артикули в Австрия, Германия, Гърция, Румъния, Словения, Франция, Хърватия и Чехия остава “държавна загадка ”.

В уеб страницата липсва и информация за цената на храните в една от огромните търговски вериги, за сметка на това обаче държавното управление “рекламира ” магазините ѝ, макар че това не носи никаква потребна информация на потребителите действително.

В същото време обаче в уеб страницата на кабинета ясно е написано, че внасяните от трети страни яйца у нас костват близо два пъти по-малко от цената, на която действително си ги купуваме. Средната цена за импорт на едно яйце с размер “М ” е 27 стотинки за брой съгласно информацията във foodprice.bg.

През миналата седмица фрапантно на едро са поскъпнали краставиците - с близо 23 на 100 или 62 стотинки за кг. Така на тържища и борси зеленчукът се продава против приблизително 3,33 лв. за кг. На дребно цената на краставиците също пораства и те се оферират по 4,19 лева./кг. Най-скъпо краставиците си купуват в областите Русе - против 5,35 лв. за кг и Варна - 5,10 лв. за кг. В същото време в областите Враца, Монтана и Видин цената на кг краставици в магазините е 3,20 лв. - по-евтино в сравнение с по тържищата и борсите на едро в страната.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР