Средно с 3.1% е изменението на сивата икономика за периода

...
Средно с 3.1% е изменението на сивата икономика за периода
Коментари Харесай

Държавата не е събрала 22.6 млрд. лв.

Средно с 3.1% е изменението на сивата стопанска система за интервала 2007-2016 година Най-малко то е било през 2008 година – минус 0.02%, а най-високо през 2010 година – 5.02%, сочат данните на Българската стопанска камара (БСК). Общо 22.6 милиарда лева са несъбраните вземания за обсъждания интервал, което е приблизително над 2 милиарда лева на година. „ Цифрите са по-големи, защото в посочения интервал се следят най-големи параметри в промените, които въздействат върху повишаването на данъчните доходи, като акцизи, минимална работна заплата, осигуровки и други”, сподели ръководителят на БСК Божидар Данев.

От Камарата регистрират, че изключително обезпокоително е намаляването на каузи на Данък добавена стойност и Директива за птиците в приходната част на бюджета (от 34.1% на 32.9% за Данък добавена стойност и 9.5% и 8% за Директива за птиците от общо данъчните доходи за интервала 2007-2016 г.). „ Това е ясна индикация за растеж на сивия бранш, без значение от общо усъвършенстваната приходна част на бюджета”, показват от БСК.

Друг знак за повишаване на сивия бранш е символичното изменение на приходите от акцизи, без значение от забележителния растеж на акцизните ставки – от 12% до 33%, над 20 пъти за цигарите. За интервала се следи мощен растеж на физическите размери на продажбите в резултат на понижението на цената на петрола, и затова на горивата, с съвсем 50%. Отчита се, че приходната част на акцизите са функционалност от продадените физически размери.

Ръстът на сивата стопанска система в България се дължи най-много на „ несъответстващата данъчно-осигурителна политика и невъзможността на данъчната администрация да се оправи с деструктивната роля на това зловредно явление”, разясняват от БСК. Според експертите на Камарата, фокусът на страната би трябвало да бъде ориентиран не към увеличение на директното и индиректно данъчно-осигурително облагане, а към увеличение на събираемостта на данъчно-осигурителните доходи. Законодателят организира неверна политика в посока на директно и индиректно повишение на облагането, като по този метод цели компенсиране на понижените данъчни доходи, вместо да основава тласъци за увеличение събираемостта на данъчните доходи.

Анализът за трендовете в сивата стопанска система БСК е направила на база данни от Национален статистически институт, Eurostat и други.









Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР