Средно с 1.2% ще нарасне издръжка на живот заради новите

...
Средно с 1.2% ще нарасне издръжка на живот заради новите
Коментари Харесай

Вижте с колко ще се вдигнат разходите на домакинство с новите цени на тока и парното

Средно с 1.2% ще нарасне прехрана на живот поради новите цени на природния газ, тока и парното, които влязоха в действие от 1 юли. Това предвижда отчет на КНСБ, направен от Виолета Иванова от Института за обществени и синдикални проучвания към синдиката.
Природният газ нарастна с 10.81%, топлоенергията със 7.33%, а електрическата енергия с 2.03%. Това значи, че издръжката на едно четиричленно семейство ще скочи с 28 лева и ще доближи 2 354 лева На член от фамилията приходите ще набъбнат със 7 лева, т.е. от 581 лева през декември 2017 година се чака в този момент да бъдат 588 лева
Най-силно наранени ще бъдат многодетните фамилии, да вземем за пример тези, които имат 10 деца, ще би трябвало да отделят от бюджета си още 84 лева всеки месец. По-скъпите цени на силата щели да дигнат сметките ни за горива за отопление, топла вода и осветяване с съвсем 4%. Тези разноски пък представлявали 12 на 100 от средствата за прехрана на живота, се споделя още в отчета. Столичани щели да бъдат най-силно наранени от нарастването на цената на силата. Причината – 61 на 100 от жилищата са с парно отопление.
Месечно разноските им ще набъбнат с към 11 лева, или в случай че отопляваме жилището си от ноември до март месец ще би трябвало да отделим общо от фамилния бюджет още към 55 лева Това щяло да докара и до повишение на каузи на енергийната беднотия у нас. Под енергийна беднотия се схваща невъзможността жилището да се поддържа топло и неспособността да се заплащат сметките за комунални услуги. Изследвания сочат, че България е измежду най-силно засегнатите страни от Европейски Съюз по този индикатор. 36 на 100 от българите през миналата година не са имали опция да поддържат домовете си задоволително топли, сочат данни на Евростат. За съпоставяне процентът приблизително за Европейски Съюз е 8.2%. За отоплителен сезон 2017/2018г. на 204 635 фамилии е била отпусната целева енергийна помощ. Средният месечен общ приход на член от семейството за 2017 година е бил 466 лева Същевременно у нас е налице и високо ниво на неравноправие в страната сред обособените обществени групи. При най-бедните, които оцеляват с месечен приход сред 138 лева и 287 лева, сметките за електро и топлоенергия и вода ще съставляват 19 на 100 от разноските им. В тази група попадат пенсионерите и безработните. 1,2 млн. пенсионери у нас получават пенсия под линията на беднотия - 321 лева Това от своя страна ясно обрисува и ниската покупателна дарба на част от популацията, както и по-големия риск от обществено изключване.
70% от оранжерийната продукция пък се отоплява с газ, в резултат на което се чака и скок на цените на плодовете и зеленчуците. Вследствие на по-високата стойност на силата хлябът към този момент бил поскъпнал с 10 %. Сред изводите от проучването са, че промените по време на прехода са довели до забележителното повишение на енергийната стойност. В поддръжка на изказванието от синдиката показват, че въпреки у нас цената на електричеството да е една от най-ниските в Европейски Съюз, то динамичността на повишението им изпреварва динамичността на приходите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР