Средно по петима кандидат-студенти ще се борят за място в

...
Средно по петима кандидат-студенти ще се борят за място в
Коментари Харесай

Петима за място в Медицинския

Средно по петима кандидат-студенти ще се борят за място в магистърските специалности на Медицинския университет в Пловдив това лято. Интересът към вуза е почти същият като предходната година, когато имаше рекорден брой претенденти.

Общо 2043 младежи са подали документи за присъединяване в акцията. От тях 1492 са девойки, а 551 - момчета. Съотношението 3:1 ще докара още веднъж до доста по-ниска конкуренция измежду мощния пол, чиито представители ще са съвсем сигурни първокурсници, в случай че не бъдат скъсани на приемния изпит на 3 юли.

Той още веднъж комбинира в един ден двата модула по биология и химия, които обаче се правят оценка поотделно, като бележките вземат участие независимо в балообразуването. Кандидат-студентите могат да изберат с коя от двете дисциплини да стартират, имат разполагаем 4 часа за теста по двата предмета. Всяка писмена работа се преглежда от двама оценители, а при разлика над половин единица - и от съдия.

МУ ще одобри 150 студенти в компетентност медицина, 100 ​- в стоматология, и 90 ​- във фармация. За бройките в тези магистърски стратегии се борят 1546 претенденти. За местата в бакалавърските специалности искащите са 601. Тревожна и трайна наклонност е още веднъж ниският интерес към дефицитните на пазара на труда специалности - здравна сестра и акушерка.

От Медицинския университет приканват всички да ревизират авансово в коя постройка е залата, в която би трябвало да държат изпита, тъй като са разпределени в Аудиторния комплекс, Медицинския лицей и даже в Детска клиника. Ако се явят в последния миг на неправилно място, няма да се вършат взаимни отстъпки.

След първото класиране Академичният съвет ще се събере да гласоподава бройките за платено образование. Миналата година имаше доста претенденти, които не бяха признати по държавна поръчка, и тогава бе решено 20 да учат платено медицина и още толкоз - стоматология.

В ход е и акцията за чужденците, които към този момент също поставят приемен изпит. На първия се явиха 80 души, има още 4 дати.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР