Средно по около 48 аборта у нас се правят всеки

...
Средно по около 48 аборта у нас се правят всеки
Коментари Харесай

ЗАЩО ИЗЧЕЗВАМЕ: 48 аборта дневно се правят у нас

Средно по към 48 аборта у нас се вършат всеки ден. Това сочат данните на Националния център по публично здраве и разбори. За последното тримесечие общият им брой е 4349, като има леко понижение по отношение на същия интервал на предходната година.

Най-много - 2300 бременности, са прекратени по избор измежду дамите над 30 години. 352 са абортите, осъществени на възраст 15-19 години. 21 са измежду девойки под 15-годишна възраст.

София-град още веднъж е отличник в това отношение с 802 прекратени бременности. Следва Пловдив с 447 и Бургас-297.

Според акушер-гинеколога доктор Валентина Григорова, която завежда отделението в един от най-големите медицински центрове у нас, има известно понижаване в броя на абортите, само че при актуалните способи на контрацепция в 21 век не би следвало да се стига до тази операция. „ Това лишава доста млади дами от опцията да имат деца, тъй като от време на време се стига до извънредно увреждане. Често абортите са причина за доста огромна част от репродуктивните проблеми. Това не е по никакъв начин елементарна операция, в противен случай “, разяснява доктор Григорова. Причината съгласно нея е, че при интервенцията се работи на мрачно и се разчита единствено на тактилното чувство на пръстите ", съобщи доктор Григорова пред " Телеграф ".

„ 1450 аборта на месец за страна като нашата - с намаляващо население и намаляваща раждаемост, е извънредно доста. Притеснително е, че се усилват абортите в по-ранна възраст, защото младежите нямат полова просвета. Те вършат аборти, без да се замислят за следствията. Смятат, че по този начин се лишават от проблемите, а в действителност от време на време те тъкмо тогава стартират “, сподели експертът. Според нея би трябвало да се вземат ограничения в това отношение, ориентирани към профилактиката.

„ Нещо куца в цялата система - младежите би трябвало да бъдат обучавани от родителите си, учителите. Мерките са сложни “, изясни доктор Григорова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР